Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Meteorologie » Souhrn dat od roku 1957 » Lednové počasí a jeho změny od roku 1957

Lednové počasí a jeho změny od roku 1957

Uvádíme zde hodnoty vybraných meteorologických prvků měřených na hvězdárně v měsíci LEDNU od počátku měření až po současnost - zpracované do grafů.

 

Průměrné teploty - měsíční

Na prvním obrázku je graf průměrných měsíčních teplot. Každý bod znázorňuje průměrnou teplotu za měsíc leden (tj. součet průměrných denních teplot dělený 31 (počtem dní)) pro jeden daný rok - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 1 (zdroj dat: ČHMÚ) - průměrné měsíční teploty

Z obrázku je patrné, že během sledovaného období, dochází k poměrně velkým změnám. Rozdíl mezi "nejteplejším" a "nejchladnějším" lednem je 13,4 °C (což je pro průměrnou hodnotu opravdu hodně). Je také vidět, že průměrná lednová teplota pomalu roste - tečkovaná přímka. Pro vážnější závěry bychom však potřebovali delší řadu měření.

"Nejchladnějším" lednem, ve vztahu k průměrné teplotě, byl leden roku 1963 s teplotou -10,1 °C, "nejteplejším" v roce 2007 s teplotou nad nulou 3,3 °C.

Průměrná teplota má jistou vypovídající hodnotu, nic nám ovšem neříká o průběhu počasí během měsíce. Stejná může být například pro měsíc, kdy byly velké výkyvy (několik dnů byl tuhý mráz, ale také potom nadprůměrné teploty) a pro měsíc, kdy teplotní výkyvy byly malé a teploty jen mírné. Průměrné hodnoty zahlazují vliv extrémů.

Proto uvádíme dále i další údaje o naměřených teplotách - minima, maxima, ...

 

Průměrné teploty - denní

V dalším obrázku si můžeme porovnat hodnoty a jejich vývoj pro extrémy denních průměrů. Červený bod znázorňuje den s maximální průměrnou denní teplotou pro leden v daném roce, modrý bod den s průměrnou denní teplotou mimimální pro daný leden - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 2 (zdroj dat: ČHMÚ) - průměrné denní teploty

Průměrná denní teplota je vypočítána jako součet teplot změřených v měřicích termínech (7, 14 a 21 hodin místního SEČ), přičemž hodnota ve 21 hodin se bere dvakrát, děleno 4.

Z obrázku vidíme, že u minimálních hodnot jsou výkyvy mnohem větší než u maximálních. Dále i zde je patrný stoupající trend (tečkované čáry).

Nejchladnějším lednovým dnem byl 12. 1. 1987 s průměrnou denní teplotou -23,1 °C a nejteplejším 7. 1. 1994 s průměrnou denní teplotou 10,8 °C.

Zde už je dobře vidět, který leden docházelo k velkým výkyvům a změnám teplot (např. v roce 1987 a 2006 - rozdíl cca 27 °C) a kde byly výkyvy malé a teploty se příliš neměnily (např. v roce 1974 - rozdíl jen cca 7 °C).

 

Maximální teploty

Následují obrázek nám ukazuje průběh maximálních hodnot teplot (maximální teplota se měří od 21 hodin předešlého dne do 21 hodin daného dne, ve 2 m) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 3 (zdroj dat: ČHMÚ) - maximální teploty

Opět je vidět, že u hodnot maximální teploty v průběhu let dochází k výkyvům. I zde je patrný stoupající trend.

Nejvyšší lednová teplota a tedy teplotní rekord od začátku měření byl naměřen 19. 1. 2014 a jeho hodnota je 14,7 °C.

 

Pro zajímavost zde uvádíme ještě jednou Graf 3, ale doplněný o minima maximálních hodnot (modrá křivka) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 4 (zdroj dat: ČHMÚ) - extrémy maximálních teplot

Zde upozorníme jen na 12. 1. 1987, kdy za celý den nevystoupila teplota nad -20,1 °C!

 

Minimální teploty

Dále je uveden průběh minimálních hodnot teplot (měřených ve 2 m nad zemí) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 5 (zdroj dat: ČHMÚ) - minimální teploty

Opět je vidět, že u hodnot minimální teploty v průběhu let dochází ke značným výkyvům. I zde je patrný stoupající trend.

Nejnižší lednová teplota a tedy teplotní rekord od začátku měření byl naměřen 7. 1. 1985 a jeho hodnota je -26,6 °C. Toto je také absolutní rekord -  vůbec nejnižší naměřená teplota od začátku měření na naší hvězdárně.

 

Pro zajímavost zde uvádíme ještě jednou Graf 5, ale doplněný o maxima minimálních hodnot (červená křivka) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 6 (zdroj dat: ČHMÚ) - extrémy minimálních teplot

Zde opět upozorníme jen na 8. 1. 1994, kdy za celý den neklesla teplota pod +10,5 °C!

 

Přízemní minimální teploty

Pro úplnost ještě uvádíme průběh přízemních minimálních hodnot teplot (měřených v 5 cm nad zemí) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 7 (zdroj dat: ČHMÚ) - přízemní minimální teploty

Nejnižší lednová teplota a tedy teplotní rekord od začátku měření byl naměřen opět 7. 1. 1985 (jako v případě minimální teploty ve 2 m) a jeho hodnota je -32,4 °C.

 

Počty dnů v daném rozmezí teplot

Kromě výše uvedených teplot a jejich průběhů nám davají určitou informaci o počasí v daném období i počty dnů, kdy teploty dosahovaly určitých hodnot. Rozeznáváme dny - tropické, letní, mrazové, ledové a arktické. Počty těchto dnů i s jejich definicí uvádíme na následujících 5 obrázcích (kliknutím na zvolený obrázek jej můžete zvětšit):

Graf 8 (zdroj dat: ČHMÚ)

počet tropických dní

(den kdy teplota dosáhne nebo je větší než 30 °C)

(Tmax ≥ 30 °C)

za dobu měření nebyl v lednu ani 1 tropický den

Graf 9 (zdroj dat: ČHMÚ)

počet letních dní

(den kdy teplota dosáhne nebo je větší než 25 °C)

(Tmax ≥ 25 °C)

za dobu měření nebyl v lednu ani 1 letní den

Graf 10 (zdroj dat: ČHMÚ)

počet mrazových dní

(den kdy teplota klesne pod 0 °C; je mráz)

(Tmin < 0 °C)

 

Graf 11 (zdroj dat: ČHMÚ)

počet ledových dní

(den kdy je teplota po celý den pod 0 °C)

(Tmax < 0 °C)

Graf 12 (zdroj dat: ČHMÚ)

počet arktických dní

(den kdy teplota nevystoupí nad -10 °C)

(Tmax ≤ -10 °C)

Z grafů s počty dnů je vidět, že zatím žádný rok se během ledna nevyskytl, podle očekávání, ani jeden letní den (natož tropický).

Dny, kdy byl mráz (mrazové dny), se vyskytly každý rok. V letech 1964, 1997, 2006 a 2017 byly dokonce všechny lednové dny s mrazem. Leden s nejmenším počtem mrazových dnů byl v roce 1975 s počtem 11 dní.

Počet ledových dnů (kdy teplota během dne je stále pod 0 °C) bylo nejvíce v letech 1963 a 1987 o počtu 26 dní. Roky 1975 a 1994 byly bez ledových dnů.

Arktické dny (kdy je teplota po celý den pod -10 °C) se za celé období více než 60 let vyskytly pouze ve 14 rocích. Jedná se vždy maximálně jen o několik dnů za celý měsíc. Nejvíce arktických dnů nastalo v roce 1963, kdy bylo těchto dnů 11.

 

Srážky

Graf 13 znázorňuje měsíční úhrny srážek - kapalné i pevné ("vodní hodnota") dohromady, tj. celkové množství spadlých srážek za měsíc. Množství srážek se udává v milimetrech (= litrech/m2) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 13 (zdroj dat: ČHMÚ) - srážkové úhrny

V průběhu let dochází k docela velkým výkyvům. Trend (tečkovaná čára) je sice stoupající, ale posledních několik let jsou lednové srážkové úhrny nižší. Nejvíce srážek spadlo v lednu 1976 a to 80,7 mm, nejméně v lednu 1990 jen 6,4 mm. Nejvíce srážek 26,6 mm spadlo 8. 1. 2001.

Dále uvádíme počty dní se srážkami - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 14 (zdroj dat: ČHMÚ) - počty dní se srážkami

Nejvíce dnů se srážkami (kdy spadlo i neměřitelné množství srážek) 28 se vyskytlo v letech 1976 a 2004, nejméně 10 v letech 1971 a 1992.

 

Nově napadlý sníh

Další dva grafy se týkají nově napadaného sněhu. V prvním, množství celkem napadaného sněhu za celý měsíc a ve druhém počet dnů, kdy padal sníh) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 15 (zdroj dat: ČHMÚ) - celkové monožství nově napadlého sněhu

Nejvíce sněhu za celý měsíc napadlo v 1987, celých 82 cm, nejméně v roce 1990, kdy napadl během celého měsíce 4x poprašek a 3x sníh do měřicího termínu roztál - v grafu je tedy uvedeno 0 cm. Největší vrstva sněhu, která napadla za jediný den, měla tloušťku 28 cm (28. 1. 1976) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 16 (zdroj dat: ČHMÚ) - počet dní, kdy padal sníh

V roce 2004 bylo 26 dní, kdy padal sníh. V roce 1962 jen 4.

 

Sněhová pokrývka

Následují dva grafy se týkají sněhové pokrývky. V prvním je uvedena maximální výška sněhové pokrývky v lednu daného roku a ve druhém počet dnů se sněhovou pokrývkou (počítáme i dny jen s popraškem, tedy do 0,5 cm a nesouvislou sněhovou pokrývkou) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 17 (zdroj dat: ČHMÚ) - celková sněhová pokrývka

Maximální lednová sněhová pokrývka o výšce 47 cm byla naměřena 1. 1. 2006. Nejméně sněhu bylo v roce 1990, kdy byl zaznamenán jen poprašek, nebo nesouvislá sněhová pokrývka - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 18 (zdroj dat: ČHMÚ) - počet dní se sněhovou pokrývkou

Celý měsíc (31 dnů) se sněhovou pokrývkou (souvislou, nesouvislou nebo popraškem) byl zaznamenán v 8 letech 1963, 1964, 1965, 1979, 1985, 1997, 2000 a 2006. Naproti tomu v lednu 1989 byla sněhová pokrývka jen 4 dny.

 

Oblačnost, sluneční svit

Poslední dva grafy ztvárňují vývoj oblačnosti a délky slunečního svitu v průběhu let. Na první pohled je průběh obou grafů opačný, což by se dalo i očekávat. Při zvýšené oblačnosti je méně slunečního svitu a obráceně. Graf 19 znázorňuje průměrné měsíční pokrytí oblačností - jednotky jsou v desetinách oblohy (0/10 - jasno, 10/10 - zataženo) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 19 (zdroj dat: ČHMÚ) - průměrná oblačnost

Graf 20 (zdroj dat: ČHMÚ) - sluneční svit

Výrazně nejnižší hodnota pokrytí oblačností 5/10 pochází z roku 2017 a tomu odpovídá i měsíc s nejdelším slunečním svitem 95,4 hodiny. Oproti tomu leden s nejkratší dobou slunečního svitu byl zaznamenán v roce 1963 se svitem pouze 10,4 hodiny.

 

 

autor: Petr Zelený


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies