Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Videometeory v roce 2013

Videometeory v roce 2013

Od listopadu 2012 jsou na střeše jižní budovy Hvězdárna Valašské Meziříčí napevno instalovány dva video-systémy pro zaznamenávání přeletů meteorů. V roce 2013 tedy měly naše kamery první možnost zaznamenat celý rok meteorické aktivity z jednoho pevného stanoviště. Pevná instalace kamer navíc umožnila částečnou automatizaci pozorování, což se projevilo na počtu napozorovaných nocí i zachycených meteorů.

Sloučená zorná pole obou kamer s vykreslenými meteory za rok 2013
Sloučená zorná pole obou kamer s vykreslenými meteory za rok 2013
Sloučená zorná pole obou kamer s vykreslenými meteory za rok 2013
Ve směru překážek omezujíích výhled (stromů) je patrný úbytek meteorů.
Až na drobné technické problémy většinou softwarového rázu, které zapříčinily přestávku v pozorování maximálně 5 dní během roku u každé ze dvojice kamer, běžely naše detekční systémy prakticky každou noc. Hlavní mezery v pozorovacích datech jsou způsobeny delšími obdobími nízké inverzní oblačnosti nebo dlouhodobých srážek.

Základní charakteristikou, podle které lze uplynulý rok zhodnotit, je počet nocí, ve kterých byl naším systém zaznamenán alespoň jeden meteor. V případě východního systému to bylo 221 nocí, v případně jižního (který je o něco méně citlivý) to bylo 214 nocí. 

Přestože maxima aktivnějších rojů (Kvadrantid, Perseid i Geminid) byla rušena oblačností, podařilo se východní kamerou v roce 2013 zaznamenat 3 842 jednotlivých meteorů. Největší část z nich tvořily meteory sporadické (které nebyly přiřazeny k žádnému známému roji). Bylo jich zaznamenáno 1525. Největší množství rojových meteorů bylo přiřazeno Perseidám (549), Orionidám (123) a Jižním delta Akvaridám (61). Za zmínku stojí počet zachycených Zářijových Perseid (49, při spršce 9. září 2013, článek).

Z jižní stanice máme 2 352 záznamů meteorů. Z toho 872 sporadických, 407 Perseid, 60 Orionid a 41 Jižních delta Akvarid. Jižní kamera zachytila v uvedené spršce 35 Zářijových Perseid.

Zajímavostí je fakt, že kompletní zpracované záznamy z dvojice kamer za rok 2013 představují téměř přesně 400 GB dat.

Přestože měření jasností meteorů (zvláště těch jasných) je z našich výstupů dosti problematické (využíváme nastavení pro maximální dosah a jasné meteory jsou často saturovány – poskytují více signálu, než je náš systém schopen zpracovat, měření navíc ovlivňuje oblačnost nebo Měsíc), nabízíme vám na následujících videích deset meteorů s nejvyšší naměřenou jasností, jaké byly v roce 2013 zachyceny jižní i východní kamerou.

 

stanice Valašské Meziříčí S - jih stanice Valašské Meziříčí E - východ

  

  

Přehled zajímavých událostí roku 2013 v krátkých článcích:

autor: Jiří Srba


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies