Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Videometeory v roce 2014

Videometeory v roce 2014

Rok 2014 byl druhým kompletním rokem, kdy na jižní budově Hvězdárny Valašské Meziříčí pracuje dvojice napevno instalovaných vysoce citlivých video-systémů pro zaznamenávání přeletů meteorů. V průběhu roku 2014 byla zprovozněna nová severní kamera vybavená difrakční mřížkou pro záznam spekter meteorů.

 

Zorné pole východní kamery (OPE). Vykresleny jsou projekce všech zaznamenaných meteorů na zemský povrch. Zorné pole jižní kamery (OPS). Vykresleny jsou projekce všech zaznamenaných meteorů na zemský povrch.

 

Kamery standardně pracuji každou noc, bez ohledu na počasí. Přesto se nelze vyhnout výpadkům, které jsou většinou způsobeny technickými či programovými problémy, případně dlouhodobě špatným počasím. Východní kamera v roce 2014 oblohu nesledovala pouze 23 dní, v případě jižní kamery to bylo 32 dní.

Základní charakteristikou, podle které lze daný rok činnosti zhodnotit, je počet nocí, ve kterých byl naším systém zaznamenán alespoň jeden meteor. V případě východního systému to bylo 239 nocí (loni 221), v případně jižního (který je o něco méně citlivý a měl delší výpadek v březnu 2014) to bylo 219 nocí (loni 214).

Východní kamerou bylo zaznamenáno celkem 3 049 (loni 3 842) jednotlivých meteorů. Největší část z nich tvořily meteory sporadické (které nebyly přiřazeny k žádnému známému roji), bylo jich zaznamenáno 1291 (loni 1525). Největší množství rojových meteorů bylo přiřazeno Perseidám – 235 (loni 549), Geminidám – 160 (loni se v této statistice neobjevily kvůli špatnému počasí během maxima roje) a Orionidám 74 (loni 123).

Z jižní stanice máme za rok 2014 celkem 2 031 záznamů meteorů (loni 2 352). Z toho 790 sporadických (loni 872), 186 Perseid (loni 407), 197 Geminid a 45 kapa Cygnid (tento roj se dostal do seznamu především proto, že jižní kamera je výrazněji rušena svitem Měsíce, který v roce 2014 značně rušil pozorování řady významnějších rojů).

Z uvedených čísel je zřejmé, že přes větší počet napozorovaných nocí bylo na obou stanicích zaznamenáno menší množství meteorů. Na vině je, jak jinak, počasí během letní sezóny, což se projevilo jednak nízkým počtem zachycených sporadických meteorů a také malým množstvím meteorů registrovaných během maxima srpnových Perseid. Naopak nečekaně dobře se podažilo zdokumentovat aktivitu prosincových Geminid.

Kompletní zpracované záznamy z dvojice kamer za rok 2013 představují 324 GB dat (loni to bylo asi 400 GB dat). Celkovou statistiku pro kamery OPE i OPS naleznete v této tabulce.

Stejně jako loni jsme pro vás vytvořili kompilaci několik jasných meteorů z obou původních stanic OPE a OPS. V levém dolním rohu vide je uvedeno datum a čas pozorování jednotlivých meteorů. Ve videu jsou rovněž zařazeny záblesky bolidu Vysočina z 9. prosince 2014, který vzhledem k zorným polím těchto kamer přelétal na opačné straně oblohy.

   
video ze stanice OPE video ze stanice OPS

 

Spektrální severní kamera byla spuštěna v létě 2014. Do konce roku se zachytila 636 meteorů. Relativně nízké číslo je dáno sníženou citlivostí způsobenou přítomností difrakční mřížky pře objektivem. Podařilo se však zaznamanat 14 spekter meteorů (včetně spektra bolidu Vysočina z 9. prosince 2014, jehož zbytky byly nalezeny jako meteority), která mohou být použita při studiu fyzikálních vlastnotí hmoty, která meteoroid tvoří.

 

Zajímavosti roku 2014 na webu hvězdárny:

aktivita Geminid 2014

Spektrum bolidu Vysočina

Spektrum Tauridy

Testování systému pro záznam slabých meteorů

Třetí kamera pro registraci meteorů

Výboje typu sprite

 

 

autor: Jiří Srba


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies