Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – srpen 2022

Pozorování proměnných hvězd – srpen 2022

Další publikace z pozorování sekčního dalekohledu

Od roku 2018 máme v patronaci vzdáleně přístupný dalekohled Sekce proměnných hvězd a exoplanet. Jedná se o dalekohled Newton se zrcadlem o průměru 150 mm na montáži EQ5. Snímací kamerou je digitální kamera G2. Možnosti vzdáleného pozorování za několik let využilo mnoho pozorovatelů sekce. Kromě běžného pozorování zákrytových dvojhvězd se podařilo získat jiné zajímavé výsledky. Například v roce 2018 Vojtěch Dienstbier objevil novou pulsující hvězdu typu delta Scuti. Za svoji práci získal cenu v soutěži Česká hlavička 2019 v kategorii Universum.

Nejnovější výsledek, na kterém se také podílelo pozorování pomocí sekčního dalekohledu, zveřejní tým členů sekce. 

V listopadu 2022 vyjde v časopise New Astronomy článek o zákrytové dvojhvězdě V0608 Cam od autorů Filipa Šebka, Filipa Waltera a Marka Wolfa. Filip Šebek pozoroval tento systém pomocí sekčního dalekohledu několik nocí v září a říjnu 2021 z hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Podrobnější informace najdete na níže uvedeném odkazu. Základní informace ze své práce nám přeložil Filip Šebek. 

Fotometrická studie V608 Cam

Cílem mého výzkumu bylo provést fotometrickou analýzu zákrytové dvojhvězdy V0608 Cam.Za tímto účelem jsem pořídil barevnou fotometrii (V, R, I) na Sekčním setu a dále využil také data naměřená družicí TESS. Světelné křivky jsem řešil v programu PHOEBE. Jedná se o oddělený systém se složkami o teplotách T1 = 5300 K a T2 = 4110 K, fotometrický hmotnostní poměr byl stanoven jako q = 0,92±0,07. Na sekundární složce se nachází aktivní chladná oblast, u které dochází k migraci po povrchu hvězdy v horizontálním směru s periodou oběhu přibližně 2,4 roku, což je způsobené nejspíše proměnným magnetickým polem. Tento jev zároveň ovlivňuje vzhled O-C diagramu, především tedy hodnoty určené z časů sekundárních minim, které vykazují periodický trend.

A photometric study of V608 Cam: apparent period changes as a result of surface activity

Publication: New Astronomy, Volume 97, article id. 101879.

Pub Date: November 2022 DOI: 10.1016/j.newast.2022.101879 

Obrázek 1:

Fázová světelná ve filtrech V,R,I V0608 Cam pořízená v období září - říjen 2021 sekčním dalekohledem umístěným na hvězdárně ve Valašském Meziříčí

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies