Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd - listopad 2017

Pozorování proměnných hvězd - listopad 2017

Pozorování proměnných hvězd – listopad 2017
 
Podzimní počasí v letošním roce není zrovna příznivé pro pozorování proměnných hvězd a proto jsme se snažili alespoň v krátkých okamžicích, kdy se rozpustila nakrátko mlha nebo na chvíli odešla frontální oblačnost, namířit dalekohledy na noční oblohu.

Při prohlížení archivních minim jsem narazil na zajímavou hvězdu objevenou družicí Kepler s označením KIC 9472174. Tato zákrytová dvojhvězda v souhvězdí Labutě má na světelné křivce amplitudu změn jasnosti zhruba 0,2 magnitudy o periodě 0,126 dne. Tato změna jasnosti není ale způsobena zákryty, ale je důsledkem odrazu světla horké trpasličí hvězdy o teplotě 29 500 K od sekundární hvězdy. Současně díky sklonu orbitální dráhy 69,45o dochází během oběhu hvězd ke krátkým zákrytům, které jsou také vidět na světelné křivce.
 
Další zákrytová dvojhvězda se nachází v blízkosti námi dlouhodobě studované eruptivní dvojhvězdy GJ 3236. Nese označení V1179 Cas a byla objevena jako zákrytová v roce 2008 z automatické přehlídkové databáze NSVS. Z nich byla určena oběžná doba hvězd 1,66859 dne. V databázi VSX je uvedena amplituda změn zhruba 0,7 magnitudy. Nová pozorování z naší hvězdárny však naznačují, že hloubka poklesu se pohybuje kolem 2 magnitud. Tento rozdíl bude pravděpodobně způsoben tím, že databáze NSVS nemá dostatečné pokrytí daty během zákrytu. Navíc se ukazuje na světelné křivce během zákrytu minimálně hodinová zastávka v minimu. Bohužel za poslední dva měsíce se nepodařilo z důvodu nepříznivého počasí získat kompletní světelnou křivku primárního zákrytu.
16. října 2017 se podařilo odpozorovat celé sekundární minimum V1179 Cas. Nebyl zaznamenán ani začátek a konec úkazu, tudíž minimální doba trvání sekundárního minima je 7 hodin a 35 minut.  Pokud se podaří ještě doplnit fázovou křivku o další pozorování, bude zajímavé pro tuto zákrytovou dvojhvězdu vytvořit model.

 
Obrázek 1:  Fázová křivka KIC 9472174. Změny jasnosti o velikosti 0,2 magnitudy je důsledkem osvětlením sekundární hvězdy horkým trpaslíkem. Pokles jasnosti o 0,05 magnitudy ve fázi kolem 1,0 je výsledkem krátkého zákrytu primární hvězdy.
 
 
Obrázek 2:  Fázová křivka V1179 Cas. Pokles v primárním minimu dosahuje bezmála 2 magnitudy a zastávka v minimu trvá minimálně 1 hodinu.
 
 
Obrázek 3:   Sekundární minimu V1179 Cas. Celkový pokles je o 0,1 magnitudy a trvání minimálně 7,5 hodiny.
 

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies