Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – květen 2015

Pozorování proměnných hvězd – květen 2015

Krátké noci jsou typické pro tyto a následující měsíce. Během pěti květnových nocí jsem pořídil 5822 měření proměnných hvězd. V současné době provádím vyhodnocení ročního pozorování eruptivních zákrytových dvojhvězd NSVS 01031772 Cam a GJ 3236 Cas.

Po delší době jsem se věnoval zákrytové dvojhvězdě AO Ser, u které se objevily změny v O-C diagramu.

V nedávné době se objevila publikace Kevina Altona a Andreje Prši a jejich nová analýza dat zákrytové dvojhvězdy AO Ser. Jedná se o polodotykový systém typu Algol, kde primární složka je hvězda na hlavní posloupnosti spektrální třídy A7V a sekundární složka je červený podobr třídy K1-K3. Perioda oběhu je 0.8793441 dne.

Analýza reziduí O-C diagramu za posledních 80 let odhalila složité změny v tomto systému. Sedmdesát let bylo pozorováno soustavné prodlužování periody až do zhruba začátku roku 1998, kdy došlo k náhlému poklesu délky periody. Za předpokladu, že nedošlo ze systému ke ztrátě hmoty a zachování momentu hybnosti, pravděpodobně došlo k přenosu hmoty v krátké době o objemu poloviny hmotnosti naší Země. V reziduích O-C diagramu se objevují další změny, k jejichž vysvětlení bude potřeba další fotometrie a spektroskopie.

Obrázek 1: O-C diagram zákrytové dvojhvězdy AO Ser převzatý z práce Kevina Altona a Andreje Prši. Po roce 1998 je patrný odklon od předchozího dlouhodobého trendu.

Obrázek 2: O-C diagram zákrytové dvojhvězdy AO Ser (pro MJDhel = 55666.9105 a periodu 0.8793441 dne). Červená tečka představuje polohu minima určené z pozorování z května 2015, které bylo pořízeno na hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Z něho je patrné, že po období zkracování periody je zde vidět nový trend ve vývoji periody.

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies