Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – duben 2019

Pozorování proměnných hvězd – duben 2019

AD Leonis – spektroskopie a fotometrie eruptivní hvězdy
 
AD Leonis (Gliese 388) je známý eruptivní červený trpaslík. Nachází se relativně blízko Slunce, ve vzdálenosti asi 16-ti světelných let v souhvězdí Lva. AD Leonis se nachází v H-R diagramu na hlavní posloupnosti jako hvězda spektrální třídy M3.5eV. Jedná se o typickou eruptivní hvězdu.
 
AD Leonis je hvězda spektrálního typu M3.5eV, což znamená, že jde o hvězdu na hlavní posloupnosti, která má emisní čáry ve svém spektru. Ve vzdálenosti 15,9 sv.l. (4,9 pc) má zdánlivou vizuální velikost 9,43 mag. Má zhruba 39–42 % hmotnosti Slunce, při které je hvězda plně konvektivní a průměr 39 % poloměru Slunce. Předpokládaná rychlost rotace této hvězdy je 3 km/s, jedna otočka trvá 2,24 dny. Jedná se o poměrně mladou hvězdu s odhadovaným věkem 25–300 milionů let a je považována za člena mladé diskové populace.
Proměnnost této hvězdy byla poprvé pozorována v roce 1949 Katherine C. Gordon a Gerald E. Kron na Lickově observatoři. AD Leonis je jedna z nejaktivnějších známých eruptivních hvězd a emise z erupcí byly detekovány napříč elektromagnetickým spektrem od rentgenové oblasti. Magnetický tok na povrchu je asi 3 kG. Kromě hvězdných skvrn je asi 73 % povrchu pokryto magneticky aktivními oblastmi. Studium koróny v rentgenové oblasti ukazuje kompaktní struktury smyček, které se pohybují až do 30 % velikosti hvězdy. Průměrná teplota korony je kolem 6,39 MK.

V roce 1943 během výzkumu AD Leo na observatoři McCormick Dirk Reuyl pojal podezření, že hvězda má průvodce. Studie Sarah L. Lippincottové z roku 1968 z Sproul Observatory však nemohla tento výsledek potvrdit. Pozorování infračerveným interferometrem v roce 1997 nedokázalo odhalit průvodce obíhajícího ve vzdálenosti 1–10 AU od hvězdy. V roce 2001 byla AD Leo pozorována optickým koronografem, ale žádný společník nebyl nalezen. Neexistují žádné známky variability v jeho radiálních rychlostech, které by jinak ukazovaly na přítomnost neviditelného společníka.
 
V dubnu 2019 se podařilo domluvit pozorovací kampaň této eruptivní hvězdy. Prostřednictvím Petra Heinzela a Petra Kabátha byl rezervován Perekův dalekohled na pořizování spekter. Původní termín pozorování od 14. do 16. dubna byl prodloužen až do 22. dubna. Souběžně se spektroskopií byla domluvena i fotometrická kampaň, jejímž cílem bylo zachytit průběh případných erupcí v různých oborech elektromagnetického spektra. Z tohoto důvodu byli osloveni členové sekce proměnných hvězd a exoplanet, aby se do této kampaně zapojili. Vzhledem k tomu, že není možné předpovědět kdy nastane erupce na této hvězdě, bylo potřeba monitorovat hvězdu po celou dobu, kdy byla v daném místě nad obzorem. Aby bylo možné zachytit průběh erupce v různých filtrech, každý pozorovatel byl požádán, aby pozoroval v jednom filtru. Erupce na hvězdách tohoto typu trvají zpravidla velmi krátce, proto je potřeba pro vykreslení světelné křivky dostatečné množství dat.
Stalo se skoro neuvěřitelné - v intervalu od 15. do 22. dubna bylo po všechny noci jasno. Fotometrické kampaně se celkem zúčastnilo 13 pozorovatelů. Během osmi nocí bylo pořízeno 56 světelných křivek a zaznamenáno 12 erupcí. Ukázalo se, že během fotometrické kampaně se vyplatí pozorování i od více pozorovatelů v jednom filtru na potvrzení rychlých změn během erupcí. V současné době probíhá zpracování 181 spekter pořízených Perekovým dalekohledem. Tato činnost je samozřejmě náročnější, než zpracování fotometrických dat. Sadu 52 spekter s nižším rozlišením také pořídil Pavol Dubovský z observatoře na Kolonici. Necháme se překvapit, jaká bude návaznost pozorovaných erupcí ve fotometrii a spektroskopii.
Závěrem chci poděkovat všem, kteří věnovali svůj pozorovací čas této kampani. Předpokládáme, že v budoucnu si podobnou akci budeme moci zopakovat.
 

Obrázek 1: Světelné křivky AD Leo z noci 21.- 22. dubna 2019 ve filtrech B,V,R, I a clear. Zde je vidět jedna výraznější erupce v čase 21h39m UT, která byla patrná ve filtrech B,V a R.

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies