Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Březnové počasí a jeho změny od roku 1957

Březnové počasí a jeho změny od roku 1957

V tomto článku uvádíme hodnoty vybraných meteorologických prvků měřených na hvězdárně v měsíci BŘEZNU od počátku měření až po současnost. Uvádíme zde pouze některé zajímavé hodnoty teplot a srážek pro přehlednost v několika grafech.

Podrobnější údaje se všemi dostupnými grafy i pro další měsíce naleznete na našich stránkách v sekci "Odborná činnost / Meteorologie", pro březen na následujícím odkaze: BŘEZEN.

 

Použitá data jsou vlastnictvím Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), s jehož laskavým svolením uvedené přehledy uveřejňujeme.

 

Průměrné teploty

 

Na prvním obrázku je graf průměrných měsíčních teplot. Každý bod znázorňuje průměrnou teplotu za měsíc březen (tj. součet průměrných denních teplot dělený 31 (počtem dní)) pro jeden daný rok - kliknutím na obrázek jej lze zvětšit:

Graf 1 (zdroj dat: ČHMÚ) - průměrné měsíční teploty

Z obrázku je patrné, že během sledovaného období, dochází k poměrně velkým změnám. Rozdíl mezi "nejteplejším" a "nejchladnějším" březnem je 9,4 °C. Je také vidět, že průměrná březnová teplota pomalu roste - tečkovaná přímka. Pro vážnější závěry bychom však potřebovali delší řadu měření.

"Nejchladnějším" březnem, ve vztahu k průměrné teplotě, byl březen roku 1987 s teplotou -2,3 °C, "nejteplejším" v roce 2014 s teplotou 7,1 °C.

Průměrná teplota má jistou vypovídající hodnotu, nic nám ovšem neříká o průběhu počasí během měsíce. Stejná může být například pro měsíc, kdy byly velké výkyvy (několik dnů byl tuhý mráz, ale také potom nadprůměrné teploty) a pro měsíc, kdy teplotní výkyvy byly malé a teploty jen mírné. Průměrné hodnoty zahlazují vliv extrémů.

 

Průměrná denní teplota je vypočítána jako součet teplot změřených v měřicích termínech (7, 14 a 21 hodin místního SEČ), přičemž hodnota ve 21 hodin se bere dvakrát, děleno 4.

Nejchladnějším březnovým dnem byl 5. 3. 1971 s průměrnou denní teplotou -14,0 °C a nejteplejším 21. 3. 1914 s průměrnou denní teplotou 15,5 °C.

 

Maximální teploty

Následují obrázek nám ukazuje průběh maximálních hodnot teplot (maximální teplota se měří od 21 hodin předešlého dne do 21 hodin daného dne, ve 2 m) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 2 (zdroj dat: ČHMÚ) - maximální teploty

Nejvyšší březnová teplota a tedy teplotní rekord od začátku měření byl naměřen 21. 3. 1974 a jeho hodnota je 22,9 °C.

 

Minimální teploty

Dále je uveden průběh minimálních hodnot teplot (měřených ve 2 m nad zemí) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 3 (zdroj dat: ČHMÚ) - minimální teploty

Nejnižší březnová teplota a tedy teplotní rekord od začátku měření byl naměřen 1. 3. 1963 a jeho hodnota je -24,1 °C (jen 2,3 °C nad hodnotou absolutního rekordu z 7. 1. 1985).

 

Srážky

 

Graf 4 znázorňuje měsíční úhrny srážek - kapalné i pevné ("vodní hodnota") dohromady, tj. celkové množství spadlých srážek za měsíc. Množství srážek se udává v milimetrech (= litrech/m2) - kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 4 (zdroj dat: ČHMÚ) - srážkové úhrny

V průběhu let dochází k docela velkým výkyvům. V poslední době je monožství spadlých srážek spíše podprůměrné. Nejvíce srážek spadlo v březnu 2009 a to 110,7 mm, nejméně v březnu 1974 jen 5,2 mm. Nejvíce srážek za jeden den 30,3 mm spadlo 8. 3. 1959.

 

Sněhová pokrývka - nově napadlý sníh

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 5 (zdroj dat: ČHMÚ) - celkové monožství nově napadlého sněhu

Nejvíce sněhu za celý měsíc napadlo v roce 1993, celých 72 cm. V 11 letech nenapadla v březnu žádná sněhová pokrývka nebo jen poprašek nebo sníh do měřicího termínu roztál. Největší vrstva sněhu, která napadla za jediný den, 28. 3. 1993 měla tloušťku 30 cm!

 

Sněhová pokrývka - celková výška

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 6 (zdroj dat: ČHMÚ) - celková sněhová pokrývka

Maximální březnová sněhová pokrývka o výšce 53 cm byla naměřena 8. 3. 2005. Žádná sněhová pokrývka, poprašek nebo nesouvislá pokrývka byly zaznamenány ve 12 letech.

 

Oblačnost, sluneční svit

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit:

Graf 7 (zdroj dat: ČHMÚ) - sluneční svit

Výrazně nejnižší hodnota pokrytí oblačností 5/10 pochází z roku 2011 a tomu odpovídá i měsíc s nejdelším slunečním svitem 180,0 hodiny. Oproti tomu březen s nejkratší dobou slunečního svitu byl zaznamenán v roce 2009 se svitem pouze 42,2 hodin.

 

autor: Petr Zelený


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies