Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – prosinec 2017

Pozorování proměnných hvězd – prosinec 2017

Zhruba po dvou letech jsme se vrátili k fotometrii krátkoperiodické zákrytové dvojhvězdy BX Tri. Podle dostupných informací by se mělo také jednat o aktivní systém, kde by se měly pozorovat erupce. V publikaci MNRAS z roku 2010 P. Dimitrov zveřejnil informace o BX Tri, které jsou výsledkem zpracování fotometrických a spektroskopických dat.
Z nich vyplývá, že složkami dvojhvězdy jsou chladné trpasličí hvězdy o teplotách 3735 K a 3106 K a tedy i malé svítivosti v rozmezí tisícin až setin svítivosti Slunce. Větší rozdíl teplot hvězd se pozná i na světelné křivce, kdy primární minimum je mnohem hlubší než sekundární. Maxima na světelných křivkách nejsou ve stejné výši. To vysvětluje O´Connellův efekt, kdy se na povrchu hvězd vyskytují teplotní skvrny. O této asymetrii píše i P. Dimitrov a na nových měřeních z roku 2017 je patrné, že tento jev přetrvává. Oproti fotometrickým datům z roku 2010 je vidět určitý rozdíl. Na fázové světelné křivce je vidět asymetrie ve fázi 0,78. Výsledkem je, že druhá polovina světelné křivky je zkreslená. Na nových datech z roku 2017 je patrné, že asymetrie se vyskytuje ve fázi zhruba 0,22 a zároveň maximum jasnosti v této fázi je menší než ve fázi 0,75. V roce 2010 tomu bylo přesně naopak. Pravděpodobnou příčinou může být pozvolná změna polohy aktivní oblasti na povrchu primární, možná sekundární, složky.
Aktivita dvojhvězdného systému pravděpodobně souvisí s existencí hvězdných skvrn, které mohou pokrývat velkou část povrchu hvězdy. V roce 2010 bylo zaznamenáno několik erupcí, jejichž časový průběh je velmi podobný slunečním erupcím. Během dvou pozorovacích nocí v prosinci na hvězdárně ve Valašském Meziříčí nebyla podobná erupce zaznamenána.  
V roce 2017 jsme pokračovali v pravidelném pozorování aktivní zákrytové dvojhvězdy GJ 3236. Od roku 2015, kdy jsme zahájili pozorovací kampaň, jsme pozorovali celkem 145 erupcí. V roce 2017 mezi nejaktivnější pozorovatele patřil Ondřejov (65cm dalekohled)  56 hodin pozorování (zaznamenáno 15 erupcí), Hvězdárna Valašské Meziříčí – 135 hodin pozorování (5 erupcí) a Trhové Sviny – 309 hodin a 17 zaznamenaných erupcí. Některé z erupcí byly zaznamenány současně ze dvou stanovišť, takže jsou potvrzeny nezávisle na sobě. Jako nejzajímavější se dají označit noci z 15.- 16. října a z 3.- 4. listopadu 2017, kdy bylo pozorováno několik erupcí z různých stanovišť.
 
 
Obrázek 1: Fázová světelná křivka BX Tri ve filtrech V, R a I převzatá z práce MNRAS 406, 2559–2568 (2010) GSC2314−0530: the shortest-period eclipsing system with dMe components (Dinko P. Dimitrov a Diana P. Kjurkchieva). Světelná křivka v oblasti fáze 0,78 je asymetrická a maximum je nižší než ve fázi 0,25.
 
Obrázek 2: Fázová světelná křivka BX Tri pořízená v prosinci 2017 na hvězdárně ve Valašském Meziříčí ve filtru R (červená) a filtru V (zelená). Asymetrie světelné křivky je výraznější ve fázi kolem 0,2 a maximum jasnosti je větší ve fázi kolem 0,75. To může být důsledek vývoje aktivních oblastí na jedné složce dvojhvězdy.
 

Obrázek 3: Kombinovaná světelná křivka GJ3236 Cas ze třech pozorovacích stanovišť z 15.-16. října 2017. Během jedné noci bylo zaznamenáno sedm erupcí.

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies