Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – duben 2020

Pozorování proměnných hvězd – duben 2020

Konec března a duben byl nezvykle příznivý a proto jsme mohli pozorovat během 18-ti nocí pořídit 28 277 měření jasnosti proměnných hvězd. Výsledky jsou postupně zpracovávány a po vyhodnocení přineseme zajímavé výsledky o hvězdách NSVS 07453183 Lyn, HW Vir, ASAS J 083128 Cnc a NSVS 2729229 UMa.
 
Opět jsme se vrátili k pozorování některých zákrytových dvojhvězd, jejichž výsledky jsme publikovali v minulých letech. Takovým případem je i zákrytová dvojhvězda AO Mon. V roce 2010 byla publikována společná práce o AO Mon (Wolf a kol., Astronomy and Astrophysic 514, A75, 2010). Z nových CCD pozorování skupiny Sekce pozorovatelů proměnných hvězd a exoplanet (SPHE) a archivních dat se zjistily dva trendy v O-C diagramu. Jeden je způsoben rychlým stáčením přímky apsid zákrytové dvojhvězdy (oběžná doba dvojhvězdy 1,88476297 dne na excentrické dráze). Ten se projevuje v rozdílných chodech primárních a sekundárních minim na sinusoidních křivkách fázově posunutých s periodou 33,8 let. A aby to nebylo jednoduché, vstupuje do toho ještě třetí hvězda, která oběhne kolem zákrytové dvojhvězdy jednou za 3,6 roku. Zajímavostí tohoto systému je, že na teoretický popis drah nestačí klasická newtonova gravitační teorie, ale zhruba 3% rozdíl je nutné řešit pomocí relativistických vztahů. Něco podobného se pozoruje i v naší Sluneční soustavě u planety Merkur.
 

Obrázek 1:  Rychlý apsidální pohyb u AO Mon s periodou kolem 34 let. Plná a čárkovaná čára představují periodicitu primárních a sekundárních zákrytů. Pro přehlednost byl odečten LITE efekt třetího tělesa a zobrazena chyba jednotlivých pozorování. Převzato z publikace Wolf a kol., Astronomy and Astrophysic 514, A75, 2010
 
Obrázek 2:   Detail O-C diagramu AO Mon. Plná a čárkovaná čára představují kombinaci apsidálního pohybu a LITE s periodou 3,6 let. Čerchovaná čára ilustruje apsidální pohyb (viz obrázek 1). Symboly jsou stejné jako na obrázku 1. Převzato z publikace Wolf a kol., Astronomy and Astrophysic 514, A75, 2010

 
Obrázek 3: O-C diagram AO Mon z O-C brány Sekce proměnných hvězd a exoplanet. Poslední červený bod představuje určené primární minimu AO Mon z března 2020. Zatím to vypadá, že trend apsidálního pohybu je potvrzen podle predikce z roku 2010. Bohužel tato dvojhvězda z našich zeměpisných šířek je pozorovatelná pouze krátce v zimním období a i díky delší periodě a nízké deklinaci se nepodaří získat více minim na potvrzení kratší periody oběhu třetí hvězdy.

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies