Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – duben 2013

Pozorování proměnných hvězd – duben 2013

Nepříznivé počasí během první poloviny měsíce neumožnilo řádné pozorování. Teprve v druhé půlce se situace o něco zlepšila. Celkem během 7 nocí se podařilo získat 5096 měření proměnných hvězd. Kromě jiných jsem se po roce vrátil k měření minim zajímavé zákrytové dvojhvězdy Z Dra.

Průběh O-C diagramu Z Dra je velmi komplikovaný a těžce interpretovatelný. Z tohoto důvodu se ještě neobjevila ucelená publikace, která by toto chování vysvětlilo. Pohled do historie objevu Z Dra a poslední spektroskopická měření alespoň zčásti objasní stavbu tohoto systému. Poslední ucelená práce vyšla v IBVS v roce 2006.

Fotometrie zákrytové dvojhvězdy typu Algol Z Dra

Terrell, D. IBVS 5742, 15. prosinec 2006

V roce 1903 Ceraski odhalil zákrytovou povahu hvězdy Z Draconis s tím, že se jedná o typ Algol. Russell a Shapley v roce 1914 analyzovali fotoelektrická pozorování Dugana z roku 1912 a mimo jiné zhruba odhadli vzdálenost systému na 1000 světelných let. Od té doby nebyly publikovány celé světelné křivky, i když v databázi je publikováno mnoho minim, jak je vidět například v O-C diagramu Kreinera a spol. (2001).

Struve v roce 1947 měřil radiální rychlosti primární složky. Nová pozorování zpracovaná v této publikaci byla provedena dalekohledem Schmidt-Cassegrain s kamerou SBIG ST-7 XE s fotometrickými filtry B,V,Rc a Ic. Diferenciální fotometrie byla provedena během sedmi nocí v období únor – březen 2005. Jako srovnávací hvězda byla použita GSC 4396-1170 a jako chek hvězda GSC 4396-0455. Hodnoty barevného Jonsonova indexu B-V byly převzaty z katalogu Tycho Bt-Vt a vychází 0,52 ± 0,05 pro srovnávací a 0,80 ± 0,12 pro kontrolní hvězdu. Pro zákrytovou proměnnou hvězdu vychází hodnotaB-V 0,45 ± 0,06. 
Nová fotometrická data a radiální rychlosti z práce Struveho (1947) byla analyzována programem Phoebe (Prša a Zwitter, 2005), který používá nejnovějšího programu Wilson-Devinney z roku 2003). Pro analýzu byly určeny také parametry okrajového ztemnění na hodnotu 0,32 a bolometrické albedo pro obě hvězdy s hodnotou 0,5. Střední efektivní teplota byla nejdříve zadána Tef = 8083 K ± 200 K na základě spektrální analýzy Struveho, který určil spektrální typ primární složky jako A5. Výsledná hmotnost a poloměr primární složky vychází na 1,49 Msl a 1,49 Rsl. Tyto hodnoty jsou výrazně nižší, než je možné očekávat pro hvězdu třídy A5, a lépe se hodí prohvězdu spektrální třídy F4 V, která je uvedena v klasifikaci GCVS. Podle katalogů Tycho a MASS vychází barevné indexy taktéž lépe pro pozdější spektrální typ, tudíž další řešení vycházelo z teploty T1 = 6725 K a je uvedeno v tabulce 1. O-C diagram pak zobrazuje pro danou periodu dlouhodobý trend změn. Ze znalosti indexu B-V primární složky a z řešené světelné křivky vychází B-V index pro dvojhvězdný systém 0,45, což je ve vynikající shodě s pozorovanou hodnotou. Odhadovaná vzdálenost je 312 ± 28 pc, což je v souladu s hodnotou 236 ± 80 pc určenou z měření družice Hipparcos.
Všechny světelné křivky vykazují vyšší svítivost ve srovnání s teoretickými křivkami. Zprůměrovaná světelná křivka získaná Duganem (1912), kdy data získával po dobu 3,5 let, vykazuje určité asymetrie. Světelná křivka ve filtru Ic vykazuje silnou asymetrii mezi dvěma maximy. Část světelné křivky mezi fázemi 0,6 – 0,9 je znatelně plošší než mezi fázemi 0,1 – 0,4. Byly provedeny pokusy s modelem horké skvrny, ale nebyly získány uspokojivé výsledky, které by odpovídaly asymetrii všech světelných křivek. To naznačuje, že model s jednou skvrnou není dostatečný.
Pro spolehlivé řešení je potřeba získat spektroskopii s vysokým rozlišením. Vzhledem k tomu, že se jedná o částečné zákryty, určení poměru hmotností složek z fotometrie je diskutabilní (Terrell a Wilson 2005) a tento výsledek je možné považovat za předběžný. Změření radiálních rychlostí sekundární složky bude možné přesně určit poměr hmotností obou složek. Taktéž další fotometrické pozorování může odhalit jakoukoliv proměnnost asymetrií na světelné křivce.


Obrázek 1: fázová křivka zákrytové dvojhvězdy Z Dra ve filtrech B, V, Rc a Ic



Tabulka 1: Základní parametry jednotlivých hvězd systému Z Dra



Obrázek 2: O-C diagram zákrytové dvojhvězdy Z Dra v rozmezí let 1890 – 2012. Interpretace O-C diagramu je velmi komplikovaná, proč dochází k neperiodickým změnám okamžiků minim zákrytu. Červenými body jsou znázorněna pozorování pořízená na hvězdárně ve Valašském Meziříčí.

 

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies