Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Výsledky pozorování » Pozorování proměnných hvězd – květen 2016

Pozorování proměnných hvězd – květen 2016

Noci se zkracují a souhvězdí Kasiopei je nízko nad severním obzorem, tudíž jsem přerušil soustavné pozorování eruptivní hvězdy GJ 3236 a začal se věnovat jiným hvězdám. Během 10 nocí bylo pořízeno 10 051 měření proměnných hvězd. Kromě jiných zajímavých výsledků se podařilo v poli LR Cam objevit novou zákrytovou proměnnou hvězdu typu EB.

Jako další zajímavou málo pozorovanou zákrytovou eruptivní dvojhvězdou se jeví ASAS J083128+1953.1 Cnc. Pokusil jsem se začátkem měsíce o několik pozorovacích řad, ale v současné době je souhvězdí Raka nízko nad západním obzorem. Tato dvojhvězda může být vhodným objektem na pozorování erupcí, jelikož je vedená v katalogu ROSAT jako rentgenový zdroj, podobně jako GJ 3236 nebo NSVS 01031772 Cam.

V současné době profesor Mikulášek z Masarykovy univerzity řeší zákrytovou soustavu XY Boo, u které se v nedávné době objevil odklon od parabolického průběhu O-C diagramu. Ten po desetiletí ukazoval pozvolné prodlužování periody, což se zpravidla vysvětluje u dotykových systémů ztrátou hmoty ze soustavy, například přes vnější Lagrangeovy body L2 a L3. Co je příčinou současné změny vzhledu O-C diagramu je v současné době v řešení.

Po delší době jsem také zaznamenal primární minimum pro dvojhvězdu V 796 Cyg. Ta patří do skupiny dvojhvězd s excentrickými drahami s prokázaným případem stáčení přímky apsid. Na základě pozorování členů naší sekce docent Wolf v roce 2013 publikoval výsledky dlouhodobého monitorování této dvojhvězdy. V případě V 796 Cyg vychází perioda stáčení přímky apsid velmi krátká – pouhých 33,3 roku. Podle jeho vyjádření nová data vyhovují modelu O-C diagramu pro tuto hvězdu.

Zajímavostí bylo pozorování dvojhvězdy LR Cam. Tento objekt byl začátkem tisíciletí zařazen do programu PROSPEKTOR sekce proměnných hvězd. Tehdy byla LR Cam známa pod označením NSV 2544. Cílem tohoto programu bylo určovat elementy hvězd podezřelých z proměnnosti. Nové elementy byly posléze publikovány v IBVS 5132. Při pohledu na současný O-C diagram to však vypadá, že perioda 0,4341474 dne není nejpřesnější a bude potřeba provést přepočet. Nicméně díky většímu čipu současných CCD kamer se do pole dostala nová krátkoperiodická proměnná hvězda. Během několika nocí se podařilo určit základní elementy a bylo možné tuto dvojhvězdu navést do katalogu Cze V hvězd s pořadovým číslem 863. S velkou pravděpodobností se jedná o typ EB s periodou oběhu hvězd 0.42715 dne a poměrně velkou amplitudou změn jasnosti 0,75 magnitudy.

Koncem měsíce jsou krátké noci, proto jsem se rozhodl o pokus zachytit erupci u dvojhvězdy NSVS 01031772 Cam ve třech filtrech pomocí tří dalekohledů. Bohužel zatím neúspěšně. Výsledkem by mělo být porovnání závislosti amplitudy vzplanutí na vlnové délce, podobně jako u hvězd GJ 3236 a YY Gem. O tom bylo podrobně referováno v dubnovém hodnocení roku 2016.

 

Obrázek 1: O-C diagram zákrytové dvojhvězdy V 796 Cyg. V pravé části obrázku jsou vykreslena napozorovaná minima současnou CCD technikou. Plná kolečka představují primární minima, prázdná kolečka sekundární minima. Pro eliptické dráhy je typické křížení těchto minim v O-C diagramu. Levá část obrázku reprezentuje období určování minim vizuální metodou.

Obrázek 2: Snímek okolí LR Cam s vyznačenou polohou nové proměnné hvězdy CzeV863.

autor: Ladislav Šmelcer


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies