Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


13.08.2024
Nad hvězdárnou opět padaly hvězdy

Jako každý rok se i letos sešli nadšení pozorovatelé ze širokého okolí, aby pod rouškou tmy ulehli na hvězdárenské louce a společně číhali na krásné Perseidy, jejichž aktivita právě večer 12. srpna vrcholila. Ti, kteří spatřené meteory počítali, hlásili za večer až 29 perseid, což je číslo vskutku krásné. K vidění ovšem nebyly jen „padající hvězdy“, v kopuli hlavní budovy byla také možnost dalekohledem sledovat Měsíc, jasné hvězdy a okolo jedenácti hodin i Saturn.
„Troufám si říci, že se akce velmi vydařila. Děkujeme všem za návštěvu a těšíme se na další ročník,“ dodává nakonec ředitel hvězdárny.

07.08.2024
Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra

Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra (KKC), která vyroste na místě někdejších garáží u ulice J. K. Tyla. Ty už byly srovnány se zemí a nyní se pokračuje v budování hlubokých základů.  KKC nabídne především mládeži prostor pro tradiční i netradiční vzdělávací akce. Nejen mládež bude mít zde, v KKC vybaveném adekvátně zařízenými prostory nejen učeben a pracoven, ale také laboratoří možnost se experimentálně i prakticky na vědě a výzkumu podílet.  Objekt by měl začít sloužit veřejnosti od konce roku 2025.

05.08.2024
Hvězdárnu Valašské Meziříčí najdete nově i na Instagramu

Hvězdárnu zde můžete sledovat pod jménem astro_hvm a mít tak sice méně odbornou, ale zato přístupnější formu informování nejširší veřejnosti o naší činnosti jako na dlani.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » O nás » Novinky » Rozloučení s IYA 2009

Rozloučení s IYA 2009

22.12.2009

U příležitosti konce roku 2009, který byl organizací UNESCO pod patronací OSN vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie (International Year of Astronomy 2009, IYA 2009), se 21. prosince 2009 na Hvězdárně Valašské Meziříčí uskutečnilo Předvánoční setkání s podtitulem Loučíme se s Mezinárodním rokem astronomie 2009.

Pro veřejnost bylo připraveno několik variant celého programu, neboť prosincové počasí je velmi ošidné – například to byla varianta deštivá, sněhová či mrazivá v kombinaci se stavem oblohy jasná nebo zatažená. Nakonec se při polojasné obloze a venkovní teplotě –8 °C uskutečnila jasná mrazivá modifikace programu, která obnášela následující aktivity.

Pro děti byly připraveny soutěže o pěkné ceny ve foyer hvězdárny – poznávání zvířat, astronomický kvíz, astronomické omalovánky nebo simulovaná oprava Hubbleova kosmického dalekohledu v pozorovatelně. Pro dospělé byla v tomto mrazivém dni připravena exkurze po všech pracovištích hvězdárny (s šálkem něčeho teplého na zahřátí v ruce). Ve vstupní hale hvězdárny byla instalována výstava s tématem Člověk a Měsíc.

Na všechny návštěvníky také čekalo pozorování noční oblohy Firstscopy i dalšími přístroji na hvězdárně. Úchvatným zážitkem byla pro všechny především konjunkce mladého Měsíce a planety Jupiter. 

V přednáškovém sále hvězdárny kolega Ladislav Šmelcer představil divákům svůj pořad Komiksový pohled na Mezinárodní rok astronomie 2009, ve kterém netradičním způsobem (prostřednictvím kreslených vtipů, které autor vytvářel v průběhu roku) shrnul novinky a události nejen v astronomii roku 2009.

Vstup na všechny pořady v rámci Předvánočního setkání byl volný, neboť akci v rámci Mezinárodního roku astronomie podpořila Česká astronomická společnost. Programu se zúčastnilo na 30 zájemců.


Snímky z akce najdete v naší fotogalerii.


Mezinárodní rok astronomie 2009 (IYA 2009)

Rok 2009 vyhlásilo UNESCO pod patronací OSN Mezinárodním rokem astronomie (International Year of Astronomy 2009, IYA 2009). Průběh akcí na celosvětové úrovni koordinovala Mezinárodní astronomická unie (IAU).
A proč zrovna letošní rok? V roce 2009 jsme si připomněli 400. výročí prvního použití dalekohledu k astronomickým účelům – Galileo Galilei s ním objevil například čtyři měsíce planety Jupiter, pozoroval krátery na Měsíci, rozlišil hvězdy v Mléčné dráze apod. Česká republika měla ještě jeden důvod k oslavám: 400. výročí publikování díla Johannese Keplera s názvem Astronomia Nova.


autor: Jiří Srba


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz