Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Noc vědců 2008

Noc vědců 2008

V pátek 26. září 2008 se Česká republika již počtvrté v řadě připojila k akci s názvem Evropská noc vědců, pořádáné z iniciativy Evropské komise od roku 2005. Svou prezentaci na tento den připravila řada vědeckých i popularizačních institucí. Mezi nimi, pod záštitou České astronomické společnosti (ČAS), také profesionální astronomické observatoře i malé hvězdárny. Program pro návštěvníky s názvem „Noc plná experimentů“ připravila i Hvězdárna Valašské Meziříčí. Připojili jsme se tak ke stovkám měst Evropy ve snaze přiblížit zájemcům vědu i samotné vědce.

Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích coby podivínech a vědě jako nezábavné aktivitě. Odborníci z mnoha oborů mají možnost v tento večer ukázat veřejnosti svou práci v netradičním světle a přiblížit, čím je tolik zajímavá.

Pro návštěvníky Hvězdárny ve Valašském Meziříčí byla připravena řada poutavých aktivit. V prostorách hlavní budovy proběhla neformální vernisáž nové výstavy „Evropská jižní observatoř – společná základna evropské astronomie“, věnované Evropské jižní observatoři (European Southern Observatory – ESO), jednomu z nejmodernějších astronomických center na světě. Výstava byla připravena u příležitosti vstupu České republiky do ESO k 1. lednu 2007.

V rekonstruovaném objektu Ballnerovy hvězdárny z roku 1929 si návštěvníci mohli kromě stálé expozice starých optických přístrojů prohlédnout další výstavu věnovanou základům pozorovací astronomie.

Hlavním lákadlem byl ale více než tříhodinový program zajímavých experimentů v přednáškovém sále hvězdárny, který připravil PhDr. Tomáš Mohler se svými asistenty. Prostřednictvím názorných experimentů se na šedesát diváků ve věku od 6 do 60 let mohlo seznámit se záludnostmi moderní optiky a elektromagnetismu. Ve skleněném akváriu byly postupně k vidění „laserové modely“ dalekohledů i dalších optických přístrojů či demonstrováno chování světla při průchodu zemskou atmosférou. Na jednoduchém spektroskopu si všichni mohli otestovat různé vlastnosti světla obyčejné žárovky a výbojky. Zasloužený obdiv sklidily také hrátky s dnes tak oblíbenými 3D obrázky generovanými v reálném čase. Vše s patřičným vysvětlením. V druhé části programu přišla řada na objekty levitující v magnetickém poli, „neposedné“ kovové kuličky porušující zákony gravitace a podobně. K našemu potěšení měl program velký úspěch u všech generací.

V hlavní kopuli hvězdárny bylo pro návštěvníky připraveno pozorování planety Jupiter, hvězd, dvojhvězd, hvězdokup a dalších zajímavých objektů. Na zahradě hvězdárny bylo možné pokochat se pohledem na oblohu pouhým okem a osvojit si základy orientace na obloze. Pomocí speciálního demonstračního zařízení byla představena jednotlivá zajímavá souhvězdí. Počasí nám ale nepřálo, a tak se většina z návštěvníků musela spokojit jen s exkurzí. Zato však mohli navštívit jen zřídka přístupnou budovu odborného pracoviště, kde probíhají v denních hodinách pozorování Slunce a v noci jsou monitorovány proměnné hvězdy. Návštěvníci se tak mohli seznámit s dlouhodobými odbornými programy, kterých se zaměstnanci hvězdárny účastní a na kterých spolupracují s opravdovými vědci, kterým byl tento večer především zasvěcen.

Do fotogalerie věnované Noci vědců jsme umístili několik fotografií dokumentujících aktivity, kterých se návštěvníci u nás mohli zúčastnit.

Chcete-li se dozvědět jak Noc vědců probíhala na jiných místech, použijte následujících odkazů:

Noc vědců 2008-program (astro.cz); Noc vědců 2008-vysledky (astro.cz); oficiální stranky ČR k Noci vědců; oficiální stranky EU k Noci vědců.

 

 

autor: Jiří Srba


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies