Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Kosmonautika a raketová technika 2010

Kosmonautika a raketová technika 2010

Poslední listopadový víkend byl na Hvězdárně Valašské Meziříčí věnován novinkám v kosmonautice a raketové technice. Byl pořádán ve spolupráci s hvězdárnou v Partizánskom (Slovenská republika), která také zajistila jednoho přednášejícího a ve vstupní hale valašskomeziříčské hvězdárny prezentovala výstavu s názvem „Vesmírne observatória“.

Seminář „Kosmonautika a raketová technika“ s podtitulem „Kosmické technologie – astronomie z oběžné dráhy“ byl uspořádán v rámci projektu „Obloha na dlani“, který je spolufinancován OP Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013.

Přestože většinu účastníků seminářů představují dospělí zájemci o kosmonautiku, tentokrát bylo možné v přednáškovém sále či ve vstupní hale potkat desítku studentů různých středních škol, jak z České, tak i ze Slovenské republiky, respektive z příhraničních oblastí obou států. Mladí účastníci semináře měli zajištěno ubytování i stravování, a tak se mohli věnovat pouze samotným přednáškám. Měli možnost rovněž diskutovat s přednášejícími, s ostatními účastníky semináře či si navzájem mezi sebou vyměňovat zkušenosti a diskutovat o vlastních zájmech.

Zájem o seminář byl velký, přednáškový sál byl plně obsazen (alespoň u většiny přednášek) a potvrdil tak oprávněnost konání takového semináře i pro další léta.

Stručné shrnutí přednášek, které na semináři zazněly. Úvodní přednáška připomněla významnou celosvětovou akci – Mezinárodní astronautický kongres – který se konal na přelomu září a října letošního roku v Praze. Jak připomněl pracovník České kosmické kanceláře Michal Václavík, kongres se vydařil a byl účastníky hodnocen velmi pozitivně. Druhá přednáška představila účastníkům třetí kosmickou velmoc – Čínu, která se zapojila rovněž do realizace pilotovaných letů a připravuje svoji vlastní kosmickou stanici. Referoval známý publicista a popularizátor kosmonautiky Tomáš Přibyl z Brna.

Sobotní program byl velice pestrý. Přibližně polovina přednáškového času byla věnována Mezinárodní kosmické stanici ISS. První přednášející Antonín Vítek (Knihovna AV ČR) seznámil posluchače s postupným budováním stanice, s jednotlivými starty kosmických lodí Sojuz a Progress či se starty raketoplánů a s humorem sobě vlastním přiblížil život dlouhodobých posádek stanice. O lékařských a biologických experimentech pak zasvěceně hovořil lékař Pavel Boháček.

Ve zbývajícím sobotním čase představil Tomáš Přibyl nejvýznamnější astronomické družice a kosmické sondy, které astronomům poskytly obrovské množství dat, která by nebylo možné získat prostředky pozemní astronomie. Csaba Boros představil možnosti využití hybridních raketových motorů v kosmickém výzkumu, čímž volně navázal na přednášku prof. Jana Kusáka, která zazněla na loňském semináři. Na samotný závěr sobotního večera vystoupila ještě Karolina Macúchová, doktorandka na ČVUT Praha, která představila hlavně přítomným studentům průběh a náležitosti praktického kurzu kosmických technologií, kterého se zúčastnila. Součástí kurzu byla i návštěva některých evropských kosmických středisek.

Evropskému kosmickému programu byla věnována první nedělní přednáška, v níž Michal Václavík seznámil posluchače s vývojem a průběhem prací na přípravě evropské kosmické sondy LUNAR LANDER, která by měla kolem roku 2018 přistát na Měsíci, v blízkosti jeho jižního pólu. Pokud vše půjde dobře, měl by být na povrch Měsíce dopraven i český přístroj. O závěrečnou přednášku se postaral Jakub Kapuš, člen Slovenské organizace pro vesmírné aktivity SOSA, který stručně připomněl složitou cestu Slovenska do vesmíru a současné snahy o začlenění do struktur Evropské kosmické agentury ESA.

Atmosféru semináře si můžete částečně připomenout ve fotogalerii, nebo v podobě audio záznamů přednášek.

autor: František Martinek

PředchozíNásledujícíZpět
Kosmonautický seminář 2010
12345Následující »»


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies