Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Evropská noc vědců 2009

Evropská noc vědců 2009

V pátek 25.9. 2009 se po celé Evropě uskutečnila již tradiční akce Evropská noc vědců. Při této příležitosti nabízejí vědecké i popularizační organizace řadu programů, pořadů či prohlídek, při kterých můžou návštěvníci nakouknout vědcům „pod ruce“.

Do programu Evropské noci vědců se tradičně zapojuje také Hvězdárna Valašské Meziříčí. V roce 2009 pro návštěvníky připravila hned několik pořadů.

Pracovník hvězdárny PhDr. Tomáš Mohler předvedl řadu fyzikálních pokusů, odhalujících taje elektromagnetického záření.

Pozvanou přednášku s názvem Země z pohledu astronoma přednesl významný český astronom RNDr. Luboš Kohoutek, CSc., emeritní vědecký pracovník na univerzitě v Hamburku. Po přednášce následovala malá autogramiáda, návštěvníci si mohli nechat podepsat stejnojmennou publikaci.

Po skončení přednáškového programu následovaly pro širokou veřejnost programy spojené s pozorováním hvězdné oblohy (a že nám tentokrát počasí přálo).

V areálu hvězdárny se uskutečnila prezentace externího pracovníka hvězdárny Ivo Míčka (zároveň také předsedy Společnosti Pro Meziplanetární Hmotu – SMPH) s názvem Pod širou oblohou aneb proč pozorujeme hvězdy, při které si návštěvníci mohli vychutnat pohled na nebe pouhým okem.

V pozorovatelně hvězdárny pak probíhala (pod vedením Bc. Radka Krause) již zavedená Beseda u dalekohledu. Dominantními objekty na obloze byly Měsíc a planeta Jupiter, které si návštěvníci mohli prohlédnout hlavním dalekohledem.

Zájemci o odbornější program mohli v budově odborného pracoviště shlédnout astronoma (Ladislava Šmelcera) při práci a seznámit se s problematikou pozorování proměnných hvězd.

Snímky z Noci vědců 2009 si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Noci vědců na Hvězdárně Valašské Meziříčí se v roce 2009 zúčastnilo na 70 zájemců. Akci finančně podpořila Evropská Unie.

Paralelně s nocí vědců probíhala na hvězdárně akce s názvem Setkání starých meteorářů.

autor: Jiří Srba


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies