Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Astronomický tábor 2009

Astronomický tábor 2009

Od roku 1994 pořádá Hvězdárna Valašské Meziříčí astronomický tábor pro děti a mládež. Letošní 16. ročník byl ve znamení celotáborové hry nazvané Dvanáct úkolů pro hvězdáře. 

Počet úspěšných řešitelů se rovnal počtu dětí na táboře, tedy číslu sedmnáct. Odměnou byl slavnostní ceremoniál s udílením cen a pasovacích listů. Úkoly nebyly jednoduché, někteří účastníci k jejich splnění potřebovali několik pokusů. Ke složitějším patřily například  výpočet místního  hvězdného času, přesné nastavení dalekohledu nebo vysvětlení některých meteorologických jevů, třeba přívalového deště. Z teorie se stala praxe během výletu na Radhošť. Náhlý přívalový déšť proměnil silnici vedoucí z Černé hory do Rožnova pod Radhoštěm v malou říčku, a nenechal na žádném z účastníků nit suchou.

Večerní a noční pozorování, jako nejdůležitější aktivita bylo zaměřeno na sledování povrchovým útvarů na Měsíci. Krátery, brázdy, záliv a dómy zanášeli mladí hvězdáři do pozorovacích protokolů. Pro nováčky byla připravena série pozorování zaměřených na orientaci na noční obloze. Samotným observacím předcházela teoretická průprava v podobě přednášek.

Program tábora obohatil denní blok fyzikálních experimentů. Mladí hvězdáři se ponořili do tajů statické elektřiny, magnetismu, optiky, mechaniky kapalin atd. Závěr dne plného experimentů se proměnil v soutěž o nejlepší konstrukci rakety. Nejlepší raketa se ve vzduchu udržela přes deset sekund.

Poslední večer se mladí hvězdáři proměnili v rej pestrobarevných karnevalových masek usilujících o přízeň poroty.

 

P. S.:…také jsme hráli fotbal, bowling, soutěžili o čokoládu, plnili astronomickou stezku a astronomický několikaboj…

 

Děkujeme rodičům za projevenou důvěru. 

autor: Radek Kraus


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies