Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Noc vědců 2013

Noc vědců 2013

Konec září je na mnoha hvězdárnách v České republice již tradičně ve znamení Noci vědců. Jedná se o celoevropskou akci vyhlašovanou Evropskou komisí, která se koná každoročně vždy poslední pátek v září (letos 27. září).

K této akci se i letos opět přihlásila Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Letošní Noc vědců byla zaměřena na ‚energii‘. Téma tedy mělo poměrně blízko k dlouhodobým odborným i vzdělávacím aktivitám valašskomeziříčské hvězdárny. V našem podání se jednalo především o energii Slunce a její využití.

Akci jsme zahájili již v 15 hodin pozorováním Slunce v rámci programu POHLEDY NA SLUNCE, kterému však příliš nepřálo počasí. Přesto alespoň část odpoledních návštěvníků mohla Slunce shlédnout a navíc se seznámit s naším odborným pracovištěm, které je převážně využíváno právě pozorovateli Slunce ke sledování projevů sluneční aktivity.    

Návštěvníci večerní části Noci vědců ve Valašském Meziříčí byli při příchodu obdarováni drobnými upomínkovými předměty a mohli si prohlédnout výstavu SLUNCE – NAŠE HVĚZDA. Pro rodiny s dětmi byla připravena vědomostní soutěž o malý hvězdářský dalekohled. Děti se po celou dobu programu mohly zapojit do výtvarné soutěže ‚Sluníčkové malování‘ a získat drobné ceny a sladkosti.

Večerní část akce byla zahájena v 18:30 přednáškou VYUŽITÍ SLUNEČNÍ ENERGIE – MÝTY A SKUTEČNOST v hlavním sále hvězdárny. Na ni navázala dvojice prezentací odborné činnosti hvězdárny v oblasti pozorování Slunce a souvisejících vzdělávacích aktivit – JAK A PROČ POZORUJEME SLUNCE  a PŘEDSTAVENÍ PŘESHRANIČNÍHO VZDĚLÁVACÍHO A VÝUKOVÉHO CENTRA. V rámci obou pořadů se mohli účastníci seznámit s řadou ukázek aktuálních pozorování projevů sluneční aktivity provedených v průběhu léta na naší hvězdárně.

Na 21. hodinu bylo připraveno vyhlášení vítězů soutěže o malý dalekohled a večerní astronomické pozorování oblohy.

Závěrečný díl programu v přednáškovém sále patřil opět Slunci. V prezentaci s názvem SLUNCE – JAK JEJ NEZNÁME se návštěvníci mohli těšit ze zajímavých snímků Slunce, pořízených kosmickými přístroji i pozemními dalekohledy.

Noci vědců na Hvězdárně Valašské Meziříčí se v roce 2013 zúčastnilo celkem 63 návštěvníků, což je méně než bývá zvykem, ale s ohledem na počasí to není špatný výsledek.
 
Děkujeme všem účastníkům za návštěvu a těšíme se příště na shledanou.

autor: Jiří Srba

PředchozíNásledujícíZpět
Noc vědců 2013
«« Předchozí678910Následující »»


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies