Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


13.08.2024
Nad hvězdárnou opět padaly hvězdy

Jako každý rok se i letos sešli nadšení pozorovatelé ze širokého okolí, aby pod rouškou tmy ulehli na hvězdárenské louce a společně číhali na krásné Perseidy, jejichž aktivita právě večer 12. srpna vrcholila. Ti, kteří spatřené meteory počítali, hlásili za večer až 29 perseid, což je číslo vskutku krásné. K vidění ovšem nebyly jen „padající hvězdy“, v kopuli hlavní budovy byla také možnost dalekohledem sledovat Měsíc, jasné hvězdy a okolo jedenácti hodin i Saturn.
„Troufám si říci, že se akce velmi vydařila. Děkujeme všem za návštěvu a těšíme se na další ročník,“ dodává nakonec ředitel hvězdárny.

07.08.2024
Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra

Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra (KKC), která vyroste na místě někdejších garáží u ulice J. K. Tyla. Ty už byly srovnány se zemí a nyní se pokračuje v budování hlubokých základů.  KKC nabídne především mládeži prostor pro tradiční i netradiční vzdělávací akce. Nejen mládež bude mít zde, v KKC vybaveném adekvátně zařízenými prostory nejen učeben a pracoven, ale také laboratoří možnost se experimentálně i prakticky na vědě a výzkumu podílet.  Objekt by měl začít sloužit veřejnosti od konce roku 2025.

05.08.2024
Hvězdárnu Valašské Meziříčí najdete nově i na Instagramu

Hvězdárnu zde můžete sledovat pod jménem astro_hvm a mít tak sice méně odbornou, ale zato přístupnější formu informování nejširší veřejnosti o naší činnosti jako na dlani.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Geminidy v roce 2016

Geminidy v roce 2016

06.12.2016

Příští týden, v noci z 13. na 14. prosince 2016, nastane maximum aktivity meteorického roje Geminidy. Pozorování sice bude rušit Měsíc v úplňku, ale očekávaný čas maxima činnosti roje je téměř ideální pro sledování úkazu právě ze střední Evropy.  

Geminidy jsou meteorický roj pravidelně aktivní přibližně v období od 4. do 17. prosince. Maximum činnosti roje v roce 2016 nastane podle předpovědi 14. prosince v 1 h SEČ a očekává se dosažení frekvence až 120 meteorů za hodinu. Vzhledem k silnému rušení Měsícem v úplňku sice bude možné vizuálně spatřit jen ty nejjasnější meteory, ale i tak by jich za příznivého počasí mohly být i desítky za hodinu, Geminidy jsou totiž známé vysokým počtem jasných meteorů.

Oblast na obloze, ze které meteory zdánlivě vylétají, se nazývá radiant. Leží nedaleko hvězdy Castor v souhvězdí Blíženců, které se na obloze nachází severovýchodně od nápadnějšího souhvězdí Orion. Radiant se v době maxima bude nacházet přes 70° vysoko nad jižním obzorem. Díky jeho poloze bude možné meteory pohodlně spatřit v libovolném místě oblohy.

Jak již bylo řečeno, pozorování bude nepříznivě ovlivňovat Měsíc téměř přesně v úplňku – úplněk Měsíce nastává shodou okolností 14. prosince v 1h a 6 minut SEČ. Měsíc se navíc bude nacházet jen asi 30° od radiantu Geminid.  

Situace na obloze 14. prosince 2016 kolem 1h SEČ při pohledu ze zahrady Hvězdárny Valašské Meziříčí. Kredit: Stellarium/HVM

 

Vysoké frekvence lze v případě Geminid pozorovat téměř dva dny, proto nemusíte s pozorováním čekat na samotné maximum. Mnoho meteorů můžete bez problémů spatřit již 13. prosince večer, ale také 14. prosince ráno. Večerní a ranní pozorování je letos výhodné rovněž kvůli poloze Měsíce, který večer i ráno bude již nízko nad obzorem a meteorům tak uvolní zbytek oblohy.

Pro pohodlné pozorování vyhledejte místo bez blízkého pouličního osvětlení s volným výhledem pokud možno až k obzoru. Ke sledování meteorů nepotřebujete dalekohled. Nejlepší poloha pro pozorování je v leže, dobře poslouží například letní zahradní vybavení (lehátko nebo křeslo), které jinak v zimě užijete málokdy. Okolním teplotám, které v prosinci hlavně nad ránem mohou klesat klidně i pod -10° C, je potřeba přizpůsobit oblečení a obuv. Vhodné je použít také spacák. Ale pozor, neusnout!      

 

* Složený snímek v úvodu článku zobrazuje meteory roje Geminid, které minulý rok, v noci z 13. na 14. prosince 2015, zachytila naše východní kamera pro sledování meteorů.   

 

Dalsí informace a související články

Our Guide to the 2016 Geminid Meteors: Watching a Good Shower on a Bad Year

Geminidy 2014 ve videodatech

Geminidy 2012 na videu

O vikendu uvidime posledni roj velke čtyřky

autor: Jiří Srba


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz