Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Programový letáček » Červen 2011

Červen 2011

 

Mlhovina 30 Doradus ve Velkém Magellanově oblaku

(foto: Hubble Space Telescope - WFC3/UVIS)

  

 Obsah programového letáčku: 

 

Přednášky

Středa 8. června v 19:00 hodin

FINSKO - ZEMĚ Z POD LEDOVCE

O zemi tisíců jezer, jejích obyvatelích a nejen cestovatelských zkušenostech z Finska a severských zemí očima české studentky.

Odkud pochází Santa Claus? Proč má finština přes 40 výrazů pro sníh a nemá budoucí čas? Jak chutná velikonoční dezert ze žitné mouky a kolik kávy vypije denně průměrný Fin?

Doplněno bohatým obrazovým materiálem.

Přednáší Bc. Petra Holčíková, studentka lesního inženýrství Mendelovy univerzity v Brně.

 

Astronomická pozorování

Astronomická pozorování pro veřejnost - květen

PONDĚLÍ - ÚTERÝ - STŘEDA - ČTVRTEK - PÁTEK ve 21:00 hodin

Program pozorování:

  • Měsíc – v první polovině června
  • Saturn – po celý měsíc
  • Hvězdy a vícenásobné hvězdné systémy – po celý měsíc
  • Hvězdokupy, mlhoviny, galaxie – neruší-li příliš svým svitem Měsíc

 

 

Sobota 11. června ve 21:00 hodin

MEZIŘÍČSKÁ MUZEJNÍ NOC 2011

Již podruhé se Valašské Meziříčí spolu s desítkami českých měst a obcí připojí k festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky. Hvězdárna Valašské Meziříčí zajistí pozorování oblohy přenosnými dalekohledy v přilehlém parku muzea v zámku Kinských.

Podrobnější informace na http://www.agenturavia.eu/ic/akce/meziricska-muzejni-noc-2011/.

 

 

Středa 15. června ve 21:00 hodin

ÚPLNÉ ZATMĚNÍ MĚSÍCE

Hvězdárna Valašské Meziříčí bude pro veřejnost otevřena od 21:00 do 24:00 hodin SELČ. Podrobnější informace jsou uvedeny v rubrice POZORUJTE.

 

Doplňková výuka pro školy

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila pro všechny typy škol programy doplňující učební osnovy. Termín návštěvy hvězdárny a požadovaný program je nutno dohodnout předem.

Podrobnou nabídku programů a akcí pro školy najdete na internetové adrese https://www.astrovm.cz.

  

Zájmové astronomické kroužky

Astronomický kroužek pro žáky středních škol a dospělé se schází každou středu v 18:00 hodin, astronomický kroužek pro žáky druhého stupně základních škol se schází vždy ve čtvrtek v 16:30 hodin na Hvězdárně Valašské Meziříčí.

 

Zprávy a zajímavosti

Znovuzrození hvězdy

Astronomové nedávno objevili úžasnou dvojici bílých trpaslíků obíhajících navzájem kolem sebe jednou za 39 minut. To je vůbec nejkratší známá oběžná perioda pro dvojici bílých trpaslíků. Během několika miliónů roků se mohou oba trpaslíci srazit a splynout, čímž vytvoří jednu novou hvězdu. Bílí trpaslíci jsou ve skutečnosti již mrtvé hvězdy (resp. hvězdy v závěrečném stadiu vývoje), jejichž hmotnost odpovídající přibližně hmotnosti Slunce se smrštila do tělesa velikosti Země.

Tyto hvězdy jsou již na konci svého života. Když dojde k jejich sloučení, nastane v podstatě jejich znovuzrození a vzniklé těleso bude mít před sebou druhý život,“ říká astronom Mukremin Kilic (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics).

Oba bílí trpaslíci obíhají navzájem kolem sebe, přičemž je dělí vzdálenost 225 000 km, což je méně než vzdálenost Měsíce od Země. Kolem sebe krouží rychlostí 435 km/s a jeden oběh vykonají za pouhých 39 minut.

 

Budoucí osud této dvojice hvězd je již zpečetěn. Protože oba bílí trpaslíci obíhají navzájem kolem společného těžiště ve velmi malé vzdálenosti, čeří kontinuitu okolního časoprostoru, čímž vytvářejí rozšiřující se vlnění známé jako gravitační vlny. Tyto vlny postupně odnášejí pryč oběžnou (pohybovou) energii, což způsobuje, že se obě hvězdy přibližují po spirále blíž a blíž k sobě. Přibližně za 37 miliónů roků dojde k jejich setkání a splynutí.

 (Podle zdroje upravil F. Martinek)

 

Půvabná hvězdná porodnice

Stále velmi oblíbená mezi pozorovateli oblohy na obou polokoulích je mlhovina M 8 známá jako Lagoon Nebula (mlhovina Laguna), patřící mezi nejpůvabnější příklady oblastí vzniku hvězd (hvězdných porodnic) v sousedství Slunce. V malých dalekohledech a triedrech je viditelné její rozmazané světlo prozrazující chaotické prostředí, kde se rodí nové hvězdy.

Argentinští astronomové Julia Arias (Universidad de La Serena) a Rodolfo Barbá (Universidad de La Serena) použili dalekohled observatoře Gemini South v Chile k pořízení nového pozoruhodného snímku oblasti vzniku hvězd. Vzhledem k velké vzdálenosti mlhoviny od Země představuje tato vícebarevná scenérie pouhý „záblesk minulosti“. Fotony světla vyzářené mlhovinou musely cestovat napříč vesmírem 5 000 roků, než vstoupily do dalekohledu Gemini, vybaveného velkým objektivem o průměru 8 m.

 

Tato kompozice jednotlivých fotografií pořízených přes optické filtry citlivé na záření vodíku (červená barva), ionizované síry (zelená barva) a daleké červené světlo (modrá barva) odhalila neuvěřitelné detaily nádherného závoje prachu a plynu obklopujícího místo vzniku hvězd střední a malé hmotnosti. Většina z nově vytvořených hvězd je usazena do cípu tlustých prachových oblaků, která mají podobu světle-lemovaných sloupů.

Mlhovina Laguna se promítá do souhvězdí Střelce. Již při pohledu malým amatérským dalekohledem se jeví jako bledá záře s nádechem do růžova. Toto barevné podání však nepředstavuje skutečné zbarvení mlhoviny. Tak například světlo z dalekého červeného konce spektra, mimo oblast viditelnosti lidským okem, se na tomto snímku projevuje modře.

(Podle zdroje upravil F. Martinek)

 

Pozorujte

Úplné zatmění Měsíce

Ve středu 15. června 2011 ve večerních hodinách, krátce po západu Slunce, nastane úplné zatmění Měsíce. Měsíc bude procházet přímo středem zemského stínu a plná fáze potrvá zhruba 100 minut. Zatmění spatříme v podstatné části jeho průběhu. Měsíc vychází tento den ve 20 hodin 47 minut SELČ (pro Valašské Meziříčí) nad jihovýchodním obzorem již téměř ponořen v plném zemském stínu.

Maximální fáze zatmění nastane ve 22 hodin 13 minut. V tomto okamžiku bude měsíční kotouč procházet nejtemnější částí zemského stínu a bude se nacházet zhruba 8° nad obzorem. Do okamžiku konce částečného zatmění, které skončí kolem půlnoci, pak Měsíc ještě vystoupí nad obzor do výšky kolem 16°.

Zatmění bude viditelné v Jižní Americe, v Evropě, v Asii a Austrálii. Zatmění má velikost 1,700 (toto číslo vyjadřuje, jaký násobek průměru měsíčního kotouče je ponořen do plného zemského stínu).

Průběh jednotlivých fází zatmění (pro Valašské Meziříčí a okolí):

Úkaz Čas (SELČ)
Vstup Měsíce do polostínu 19 h 25 min
Začátek částečného zatmění 20 h 23 min
Východ Měsíce (15. 6. 2011) 20 h 47 min
Začátek úplného zatmění 21 h 22 min
Maximální fáze zatmění 22 h 13 min
Konec úplného zatmění 23 h 03 min
Konec částečného zatmění 00 h 03 min
Výstup Měsíce z polostínu 01 h 02 min
Západ Měsíce (16. 6. 2011) 05 h 05 min

Z uvedené tabulky je vidět, že zatmění začíná v době, kdy je u nás Měsíc ještě pod obzorem.

Fáze polostínového zatmění je natolik nevýrazná, že se prakticky nedá pozorovat.

Hvězdárna Valašské Meziříčí bude pro veřejnost otevřena v době od 21 do 24 hodin.

 (F. Martinek)

 

Projekty

Otevření specializované učebny - významný krok realizace projektu KOSOAP

Dne 17. května 2011 byla slavnostně uvedena do provozu specializovaná učebna v jižní budově Hvězdárny Valašské Meziříčí, která byla vybudována v rámci projektu Kooperující síť v oblasti astronomických odborně-pozorovatelských programů (zkráceně KOSOAP). Projekt je spolufinancován z Fondu mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013. Partnerem projektu je Kysucká hvězdárna v Kysuckom Novom Meste.

 

Učebna vznikla v málo využívaných prostorách bývalé sluneční laboratoře sloužící jako sklad a místnosti archivu napozorovaného materiálu. Investicí ve výši více jak 110 tisíc Kč na stavební úpravy a přibližně stejné částky na vybavení technikou a nábytkem vznikla moderní učebna až pro 20 studentů. Učebna bude sloužit především specializované výuce v oblasti odborné a vědecké práce, zpracování pozorování, prohlubování odborné pozorovatelské činnosti obou spolupracujících institucí aj. Napomůže budovat a rozvíjet přeshraniční spolupráci především mladých lidí v oblasti odborné pozorovatelské práce, zpracování a interpretace získaných dat i výuce dalších specifických dovedností a znalostí.

 

Projekt bude pokračovat připravovaným workshopem zaměřeným na odbornou pozorovatelskou činnost hvězdáren a dalších astronomických institucí v příhraniční oblasti, a také studijní cestou po pracovištích sousedících regionů na společné hranici Slovenska a Česka. Poté bude projekt pokračovat odbornými workshopy zaměřenými na rozvoj a vzdělávání mladých lidí a studentů z obou zemí s pracovním názvem Pozorujme společně! Máte-li o účast na připravovaných akcích zájem, sledujte stránky věnované tomuto projektu https://www.astrovm.cz/cz/program/projekty/kosoap.html.

 

Tento mikroprojekt je spolufinancován Evropskou unií, z prostředků Fondu mikroprojektů spravovaného Regionem Bílé Karpaty.

 (Libor Lenža)

 

Různé

Začátek astronomického léta

Dne 21. června 2011 ve 19 hodin 16 minut SELČ vstupuje Slunce do znamení Raka. Nastává letní slunovrat, na severní polokouli začíná astronomické léto. V okamžiku letního slunovratu se dostává Slunce nad obratník Raka na severní polokouli (Slunce dosahuje v poledne největší výšky nad obzorem za celý rok). Den, který je v tomto okamžiku nejdelší a trvá 16 hodin a 22 minuty, se začíná zkracovat a noc prodlužovat.

 

Astronomický soumrak

Astronomická noc nastává tehdy, když Slunce klesne více než 18° pod obzor. Na 50. stupni severní zeměpisné šířky (a tedy i na území České republiky) však v termínu od 31. května do 11. července 2011 neklesne Slunce tak hluboko pod obzor, aby mohla astronomická noc nastat. V tomto období nastává pouze astronomický soumrak.

 

Aktuality

  • Před 40 lety, tj. 6. června 1971, odstartovala v kosmické lodi Sojuz 11 tříčlenná posádka, která zabydlela sovětskou orbitální stanici SALJUT 1. Při návratu na Zemi posádka zahynula.

  


Programový zpravodaj Hvězdárny Valašské Meziříčí, příspěvkové organizace Zlínského kraje a Valašské astronomické společnosti
Vydává Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o., Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí, tel./fax: 571 611 928
E-mail:
info@astrovm.cz                        URL: www.astrovm.cz
K tisku připravuje František Martinek, e-mail: fmartinek@astrovm.cz
Sazba: Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Tisk: NWT Computer, s. r. o

autor: František Martinek


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies