Z české hvězdárny až pod hvězdnaté nebe chilských And. Cesta, která propojuje dvě polokoule jediným cílem: zachytit stopu minulosti Sluneční soustavy – a právě jejich zachycení a analýza spojují evropské nebe s chilskými výšinami. Nová síť kamer a spektrografů sleduje meteory, které nám odhalují chemické složení dávných těles a možná i samotný původ planet. Za technickým pokrokem se skrývají měsíce příprav, testování a náročná instalace v nesnadných podmínkách Jižní Ameriky. Jak se český tým vydal naproti vesmíru a proč je jižní obloha pro výzkum taktéž důležitá?
V prvním prázdninovém týdnu si vám dovoluji nabídnout malé ohlédnutí za činností astronomického kroužku a klubu, které již řadu let působí na naší hvězdárně.
Stát se vystudovaným astronomem nebo astrofyzikem bylo na počátku vzniku hvězdáren v 50. letech spíše snem než realitou. Veřejný vzdělávací systém tehdy nabízel pouze dvě cesty, jak se k astronomii či astrofyzice přiblížit – ani jedna z nich však nebyla příliš vhodná pro praktickou práci na hvězdárně."
Místo konání akce: | Hvězdárna Valašské Meziříčí |
Typ akce: | přednáška |
Termín konání akce: | 18.01.2017 od 18:00 |
Hvězdárna Valašské Meziříčí pořádá ve středu 18. ledna 2017 v 18:00 hodin pravidelnou přednášku pro veřejnost s názvem
Jak bývá pravidlem, počátkem roku se ohlížíme za rokem minulým. I letos přineseme pohled na nové objevy, které jsme zjistili v blízkém vesmíru, tedy Sluneční soustavě, tak i za hranicemi naší Galaxie. Zmíníme se o úspěších výzkumu komet a naší planetární soustavy. Není možné opomenout grandiózní objev gravitačních vln, který s největší pravděpodobností bude odměněn Nobelovou cenou. Vstupujeme také do nové éry výstavby obřích teleskopů, které přinesou překvapivé objevy. V jaké fázi výstavby se nachází a kde se nachází, bude součástí přednášky. V prezentaci se také zmíníme o výsledcích naší odborné činnosti v roce 2016. Přednáška bude doplněna počítačovou prezentací s bohatým obrazovým materiálem.
Přednáší Ladislav Šmelcer, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí, p.o.