Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


13.08.2024
Nad hvězdárnou opět padaly hvězdy

Jako každý rok se i letos sešli nadšení pozorovatelé ze širokého okolí, aby pod rouškou tmy ulehli na hvězdárenské louce a společně číhali na krásné Perseidy, jejichž aktivita právě večer 12. srpna vrcholila. Ti, kteří spatřené meteory počítali, hlásili za večer až 29 perseid, což je číslo vskutku krásné. K vidění ovšem nebyly jen „padající hvězdy“, v kopuli hlavní budovy byla také možnost dalekohledem sledovat Měsíc, jasné hvězdy a okolo jedenácti hodin i Saturn.
„Troufám si říci, že se akce velmi vydařila. Děkujeme všem za návštěvu a těšíme se na další ročník,“ dodává nakonec ředitel hvězdárny.

07.08.2024
Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra

Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra (KKC), která vyroste na místě někdejších garáží u ulice J. K. Tyla. Ty už byly srovnány se zemí a nyní se pokračuje v budování hlubokých základů.  KKC nabídne především mládeži prostor pro tradiční i netradiční vzdělávací akce. Nejen mládež bude mít zde, v KKC vybaveném adekvátně zařízenými prostory nejen učeben a pracoven, ale také laboratoří možnost se experimentálně i prakticky na vědě a výzkumu podílet.  Objekt by měl začít sloužit veřejnosti od konce roku 2025.

05.08.2024
Hvězdárnu Valašské Meziříčí najdete nově i na Instagramu

Hvězdárnu zde můžete sledovat pod jménem astro_hvm a mít tak sice méně odbornou, ale zato přístupnější formu informování nejširší veřejnosti o naší činnosti jako na dlani.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Pozorování proměnných hvězd – červenec 2012

Pozorování proměnných hvězd – červenec 2012

16.08.2012

Červencové počasí pozorování příliš nepřálo. Během 6 nocí bylo pořízeno 1178 snímků. Jednou ze zajímavých pozorovaných zákrytových dvojhvězd byla hvězda FP Boo. Ta byla objevená jako proměnná hvězda při misi družice Hipparcos v roce 1997. Definitivní označení dostala hvězda HIP 76970 v roce 1999 (viz IBVS 4659). Do programu jsem ji zařadil v roce 2010 jako málo sledovanou hvězdu se zajímavým průběhem O-C diagramu. O jaký systém se jedná, o tom je pojednáno v práci Gazease a Niachorse z roku 2006 o měření hmotnosti a momentů hybnosti kontaktních dvojhvězd.

Mon. Not. R. Astron. Soc. 370, L29–L32 (2006)

Abstrakt:
V práci jsou uvedeny výsledky pro více než stovku kontaktních dvojhvězd s nízkými teplotami. Byly pro ně určeny hmotnosti a momenty hybnosti. Sekundární složky mají pravděpodobně v těchto soustavách podobné hmotnosti. Pozorování podporuje argument, že vývoj postupuje k typu A kontaktních dvojhvězd bez potřeby ztráty hmoty. Dále se pak mohou vyvíjet k typu W systémy s podobnou hmotností a ztrátou momentu hybnosti.

Úvod:
Lucy v roce 1968 zveřejňuje první práce, kde popisuje vlastnosti a stavbu kontaktních dvojhvězd typu W UMa, které mohou existovat ve svých ekvipotenciálních obálkách, ale přitom mít velmi rozdílnou stavbu. V jakém vývojovém stádiu se nachází je velmi těžké určit, neboť spektra jednotlivých hvězd jsou propletena. Nepřímé informace pochází ze studia těchto dvojhvězd ve starých otevřených hvězdokupách (Ručinsky 1998) a kulových hvězdokupách (Ručinsky 2000), podobné výsledky byly získány z kinematických charakteristik (Guinan a Bradstreet 1988, Bilir 2005). Vše naznačuje, že tento typ dvojhvězd je starší než 2 miliardy let.


V roce 2004 Stepien propracoval model, kdy méně hmotná složka je vyvinutější než druhá. Tento model je velice blízký vysvětlení pro polodotykové dvojhvězdy typu Algol. V tomto modelu, kdy nynější sekundární složka má malou hmotnost a původně měli celkovou malou hmotnost, je možné vysvětlit například stavbu dvojhvězd AW UMa nebo SX Crv (Rasio 1995).

Hmotnosti:
Na obrázku 1 je vidět rozdělení hmotností jednotlivých složek oproti jejich orbitálním periodám. Zdá se, že sekundární složky mají podobné hmotnosti nehledě na periodě oběhu. Hmotnosti leží v intervalu 0-1 Msl. Průměrná hmotnost sekundárních složek je 0,45 Msl, zatímco primární mají hmotnosti v rozmezí 0,5 – 2,5 Msl (pouze HV UMa má M1 = 2,8 Msl).

Stejné rozdělení podle hmotností pro typy A a W je vykresleno i v obrázku 2. Horní část je vykreslena pro typ A, spodní pro typ W. V tomto případě je průměrná hmotnost sekundární složky typu A 0,41 Msl, u typu W je hmotnost 0,49 Msl. Podle práce Stepien (2004) se výměna hmoty u většiny kontaktních dvojhvězd odehrává u sekundární složky bohaté na hélium. V tomto případě se očekává hmotnost sekundárné složky podobné nebo menší než u bílých trpaslíků.


Dalším zajímavostí, která je vidět na obrázku 1 a 2, je nepřítomnost systémů s periodami 0,5-0,6 dne. Tato mezera může být způsobena výběrovým efektem v daném vzorku kontaktních dvojhvězd. Mnoho kontaktních dvojhvězd se stejnými minimy a periodami blízko 12-ti hodinám je obtížné pozorovat a mohou se zaměnit za pulsující proměnné, nebo periody kolem 6 hodin (u typu beta Lyrae). Nedávná studie (Ručinsky 2002) také ukazuje, že mnoho kontaktních dvojhvězd ještě nebylo objeveno.
Ve zkoumaném vzorku mají všechny hvězdy skupiny W orbitální periody kratší než 0,5 dne, zatímco skupiny A mají periody v celém rozsahu. Sedm systémů (CK Boo, FP Boo, SX Crv, GR Vir, TZ Boo, AW UMa a FG Hya) jsou ve všech grafech označeny jako trojúhelníky. Jedná se o systémy s nízkým poměrech q s velmi malou hmotností sekundární složky M2 <  0,17 Msl. V těchto systémech je rotační moment absorbován primární složkou a hraje významnou roli v celkovém úhlovém momentu systému. Podle práce Rasia (1995) nemohou systémy s malým q s hodnotami J orb > 3J spin. Existuje koexistence typů W a A s periodami od 0,3 do 0,5 dne. Všechny systémy s periodami menšími než 0,3 dne jsou typu W, s periodami delšími než 0,6 dne jsou typu A.

Závěr:
V současné době se řeší otázka, zda mají dvojhvězdy typu W UMa W a A stejný původ, anebo jejich předchůdce byl jiný. Hlavním cílem v této práci je studium hmotností a  momentů hybnosti zákrytových dvojhvězd. Výsledkem je skutečnost, že z typu W nevznikne typ A, protože moment hybnosti a hmotnost nemohou přibývat, ale pouze se ztrácet. Zdá se více pravděpodobné, že systém typu W se vyvíjí ztrátou hmoty a momentu hybnosti. Podobnou evoluci od dlouhoperiodických ke krátkoperiodickým dvojhvězdám popisuje ve své práci Bilir a kol. (2005), kde se popisují systémy s delšími periodami jako kinematicky mladší (cca 2 mld let), na rozdíl od krátkoperiodických (stáří 8 mld let). Zajímavým výsledkem z této studie je fakt, že hmotnosti sekundárních složek jsou velmi podobné. Rozptyl bodů je pravděpodobně způsoben nepřesným fotometrickým a spektroskopickým měřením, případně nebyl rozpoznán vliv třetího tělesa. V práci Pribulla a Ručinsky (2006) je naznačeno, že velké procento kontaktních dvojhvězd jsou trojhvězdné, případně vícenásobné systémy.

obrázek 1

obrázek 2

autor: Ladislav Šmelcer


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz