Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Meteory v prosinci 2012

Meteory v prosinci 2012

17.01.2013

Od 28. listopadu 2012 provozuje Hvězdárna Valašské Meziříčí stanici pro videopozorování meteorů se dvěma automatickými kamerami umístěnými na jižní budově hvězdárny. Máme tedy za sebou jeden kompletní měsíc (prosinec 2012), kdy kamery (až na drobné technické potíže) pracovaly nepřetržitě každou noc.

Prosinec sice není, pokud jde o počasí, nejvhodnějším měsícem k astronomickým pozorováním, ale přesto se podařilo zaznamenat alespoň jeden meteor v průběhu celkem 17 nocí. Zachycena byla vysoká aktivita Geminid v polovině měsíce a nástup aktivity Kvadrantid v posledních dnech roku 2012 (maximum tohoto roje nastává počátkem ledna, většina jeho meteorů se tedy objeví v přehledu za leden 2013). Předpovídaná zvýšená aktivita Cassiopeid na Silvestra 2012 pozorována nebyla.

Celkem se během prosince 2012 podařilo zachytit 293 meteorů na východní a 376 na jižní kameře. Téměř o stovku nižší počet u východní kamery je dán selháním techniky v době maxima Geminid.

Přehled pozorování je uveden v následujících dvou tabulkách: V levém sloupci je seznam identifikovaných aktivních rojů (většina je vizuálně nesledovatelných pro nízkou ZHR a je vedena pouze v pracovním seznamu pro pozorování videosystémy). Meteory jsou rozčleněny rovněř podle doby zachycení. Popis jednotliných sloupců udává začátek hodinového intervalu v UT (15 hodin UT = 16hodin SEČ). 

 

 Přehled meteorů zachycených jižní kamerou v prosinci 2012

Nejaktivnějšími roji byly dle očekávání Geminidy (155 meteorú) a ComaBerenicidy (26 meteorů). Vysoká byla také aktivita meteorů nepřiřazených žádnému roji (sporadických, 97 záznamů).

 

 Přehled meteorů zachycených východní kamerou v prosinci 2012

Nejaktivnějším rojem byly dle očekávání Geminidy (50 meteorů, kamera neběžela v noci maxima) a ComaBerenicidy (23 meteorů). Vysoká byla také aktivita meteorů nepřiřazených žádnému roji (sporadických, 106 záznamů).

 

V poslední tabulce je zachceno magnitudové rozdělení meteorů zachycených oběmi kamerami. Nejjasnější meteory měly měřenou magnitudu -3, nejslabší 3. Určení jasnosti z videozáznamu je především v extrémních případech problematický. V případě velmi jasných meteorů dochází k saturaci detektoru a chybí srovnávací hvězdy. V případě slabých meteorů se kolem magnitudy 2,5 dostáváme na hranici detekovatelnosti jevu použitou technikou.

 

Magnitudové rozdělění meteorů pro jižní kameru (vlevo) a východní (vpravo)

 

Jako bonus na závěr si můžete prohlédnout nejlepší silvestrovské video. Když už nepřišla sprška Cassiopeid, tak alespoň ohňostroj.

 

autor: Jiří Srba


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies