Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


13.08.2024
Nad hvězdárnou opět padaly hvězdy

Jako každý rok se i letos sešli nadšení pozorovatelé ze širokého okolí, aby pod rouškou tmy ulehli na hvězdárenské louce a společně číhali na krásné Perseidy, jejichž aktivita právě večer 12. srpna vrcholila. Ti, kteří spatřené meteory počítali, hlásili za večer až 29 perseid, což je číslo vskutku krásné. K vidění ovšem nebyly jen „padající hvězdy“, v kopuli hlavní budovy byla také možnost dalekohledem sledovat Měsíc, jasné hvězdy a okolo jedenácti hodin i Saturn.
„Troufám si říci, že se akce velmi vydařila. Děkujeme všem za návštěvu a těšíme se na další ročník,“ dodává nakonec ředitel hvězdárny.

07.08.2024
Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra

Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra (KKC), která vyroste na místě někdejších garáží u ulice J. K. Tyla. Ty už byly srovnány se zemí a nyní se pokračuje v budování hlubokých základů.  KKC nabídne především mládeži prostor pro tradiční i netradiční vzdělávací akce. Nejen mládež bude mít zde, v KKC vybaveném adekvátně zařízenými prostory nejen učeben a pracoven, ale také laboratoří možnost se experimentálně i prakticky na vědě a výzkumu podílet.  Objekt by měl začít sloužit veřejnosti od konce roku 2025.

05.08.2024
Hvězdárnu Valašské Meziříčí najdete nově i na Instagramu

Hvězdárnu zde můžete sledovat pod jménem astro_hvm a mít tak sice méně odbornou, ale zato přístupnější formu informování nejširší veřejnosti o naší činnosti jako na dlani.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » C/2014 Q2 Lovejoy - kometa roku 2015?

C/2014 Q2 Lovejoy - kometa roku 2015?

16.01.2015

Mnozí z vás si jistě všimli, že v posledních dnech se na internetu, převážně na webech věnujících se astronomii, objevují fotky zelenkavé komety pořízené v různých částech světa. Kromě toho zde lidé píší zkušenosti a zážitky s jejím pozorováním, a to dokonce i z měst. O jakou kometu se tedy jedná a můžeme ji vidět pouhým okem?

 

Tato kometa byla objevena 17. srpna 2014 a dostala označení C/2014 Q2 (Lovejoy) podle svého objevitele, australského amatérského astronoma (Terry Lovejoy). V době svého objevení měla jasnost pouze 14,8 magnitudy, byla tedy na hranici vizuálního pozorování a první odhady nebyly moc optimistické, kometa měla dosáhnout v maximu jasnosti zhruba 11 magnitudy. V té době si skoro nikdo nedokázal představit, že by mohla zjasnit až na 4 magnitudu, jak je tomu nyní.

Její zjasňování bylo opravdu rapidní a nečekané. Již v prosinci, tedy 4 měsíce od jejího objevení, měla jasnost 7,4 magnitudy. V té době však byla pro nás, pozorovatele severní polokoule, ještě skryta pod jižním obzorem. Teprve 9. ledna překročila nebeský rovník a oficiálně se stala i objektem severní oblohy. V průběhu ledna bude kometa rychle stoupat mezi zimními souhvězdími. Nyní se nachází v souhvězdí Býka, za pár dní se přesune do souhvězdí Berana, dále do Trojúhelníku a Andromedy. Její deklinace bude i nadále stoupat, až se stane cirkumpolárním, tedy nezapadajícím objektem.

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) je dlouhoperiodická kometa, ve vnitřní Sluneční soustavě není tedy kometa s největší pravděpodobností poprvé. Nejblíže Zemi byla kometa 7. ledna, a to ve vzdálenosti zhruba 0,47 AU. Přísluním (perihelem) pak prolétne 30. ledna ve vzdálenosti 1,29 AU od Slunce. Tyto staré komety jsou známé tím, že k výraznějšímu zjasnění u nich dochází až v blízkosti Slunce. A proto nás, na rozdíl od nových komet z Oortova oblaku, často příjemně překvapí. Kometa by měla být vidět ještě několik měsíců. Její slábnutí by pak mohl příjemně ovlivnit efekt nazývaný perihelová asymetrie, který bývá častý právě u takových komet, jakou je C/2014 Q2 (Lovejoy). Jedná se o rychlé zjasnění před perihelem a pomalé slábnutí po něm. To by znamenalo, že kometu budeme moci pozorovat pouhým okem či menšími dalekohledy minimálně do června.

Pokud nám počasí dovolí, využijte i vy šanci vidět pravděpodobně nejjasnější kometu roku 2015. Nyní nastávají nejlepší dny pro pozorování, jelikož Měsíc se nachází mezi poslední čtvrtí a novem a nebude tedy rušit pozorování svým svitem. Nyní, v půlce ledna, vrcholí kometa již kolem 20. hodiny, nalézt se ji můžete pokusit podle přiložené mapky. Kometu lze nejlépe spatřit s použitím triedru či menšího dalekohledu, pouhým okem ji spatříte mimo město a na nepřesvětlené obloze.

 

Mapka k naleznutí komety v období leden až duben 2015. 

 

Kometa v lednu 2015. 

Zdroj:

http://scully.cfa.harvard.edu/cgi-bin/returnprepeph.cgi?d=c&o=CK14Q020

http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/spot-comet-lovejoy-tonight-122920141/

autor: Sylvie Gorková


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz