Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Výběr zajímavostí za rok 2008

Výběr zajímavostí za rok 2008

13.01.2009

ESO 001/09 tisková zpráva

Stalo se již tradicí, že počátkem roku se Evropská jižní observatoř (ESO) ohlíží za rokem uplynulým a připomíná si ty nejdůležitější události.

Rok 2008 byl v mnoha ohledech rokem výjimečně úspěšným. Teleskopy ESO poskytly data pro více jak 650 vědeckých prací zveřejněných v redigovaných odborných časopisech. Díky tomu se ESO stala v tomto směru nejproduktivnější astronomickou observatoří světa.

V průběhu roku 2008, ve kterém ESO oslavila 10. let od prvního světla pro dokonalý vědecký nástroj – Very Large Telescope VLT (ESO 16/08 a 17/08), podepsalo smlouvu o přistoupení k ESO Rakousko, aby se připojilo do skupiny stávajících 13 členů. V prosinci 2008 zaznamenal významný milník projekt ALMA, pro který je ESO evropským partnerem. Observatoř byla vybavena první anténou (ESO 49/08). Řadou zajímavých a viditelných výsledků za rok 2008 se může pochlubit také teleskop APEX (Atacama Pathfinder Experiment).

Významné události byly v roce 2008 zaznamenány v mnoha odvětvích astronomie. Astronomové například použili teleskop VLT k přímému zobrazení pravděpodobně obří planety dlouho hledané v systému Beta Pictoris (ESO 42/08). Ta se stala 9. vyfotografovanou extrasolární planetou od roku 2004, kdy bylo pomocí VLT provedeno vůbec první takové pozorování. Hned 3 planety z 9 dosud zaznamenal VLT. Teleskop VLT také umožnil trojici studentů potvrdit vlastnosti jiné unikátní planety, pětkrát hmotnější než Jupiter, která obíhá kolem rychle rotující žhavé hvězdy. Neobvyklý objev se přitom podařil v průběhu školního výzkumného projektu.

 
Výběrem obrázku se přesunete na příslušnou tiskovou zprávu

Přední světové zařízení pro vyhledávání extrasolárních planet, spektrograf HARPS, pracující na observatoři ESO La Silla, zaznamenal další prvenství, když nalezl trojici superzemí tvořících planetární systém kolem jedné hvězdy (ESO 19/08). Za základě vzorku dat z tohoto přístroje mohli vědci také učinit závěr, že pravděpodobně každá třetí Slunci podobná hvězda má kolem sebe planety s malou hmotností a krátkou periodou oběhu. 

Pomocí dalšího moderního zařízení, přístroje CRIRES, připojeného k teleskopu VLT, mohli vědci studovat protoplanetární disk kolem Slunci podobné hvězdy, a to v dosud nepřekonatelných detailech. Pozorování jasně odhalilo pohyb a nerovnoměrné rozložení plynu ve vnitřních partiích disku, které by mohly být způsobeny přítomností obřích planet.

Výsledkem 16 let trvajícího studia centra naší Galaxie pomocí teleskopů ESO/NTT a ESO/VLT, které provedl tým německých astronomů, je dosud nejdetailnější pohled do okolí supermasivní černé díry – monstra sídlícího v srdci Galaxie (ESO 46/08). Kombinace dat z přístrojů APEX a VLT umožnila jinému týmu sledovat prudké záblesky přicházející z této oblasti (ESO 40/08). Ty jsou pravděpodobně známkou materiálu rozcupovaného černou dírou.

Výše popsané vědecké objevy se neobejdou bez nejmodernějších přístrojů. ESO průběžně obnovuje arzenál přístrojů a teleskopů na hoře Cerro Paranall, která mimo jiné hostí dalekohled VLT. První světlo prošlo v roce 2008 například přístrojem PRIMA, který je součástí interferometru VLTI (ESO 29/08). Jakmile bude toto zařízení uvedeno do plného provozu, umožní interferometricky pozorovat mnohem slabší zdroje a také měřit pozice objektů na obloze s přesností nedostupnou kterémukoliv jinému astronomickému zařízení. Prototyp MAD (Multi-Conjugate Adaptive Optics Demonstrator), namontovaný na dalekohledu VLT, poskytl astronomům dosud nejostřejší obraz celého disku planety Jupiter, jaký byl kdy získán ze zemského povrchu (ESO 33/08).

Na horu Paranal bylo též dopraveno rekordně zakřivené primární zrcadlo o průměru 4.1 m, určené pro budoucí teleskop VISTA. Ten bude provádět přehlídku jižní oblohy v infračerveném záření (ESO 10/08). Při přípravě dalších zařízení spojil personál ESO své síly se specialisty na kvantovou optiku. Společně vyvíjejí nový kalibrační nástroj, určený pro ultra přesné spektrografy budoucnosti (ESO 26/08).

Přítomnost unikátních technologií předurčila Paranal jako vhodnou lokaci k natočení některých důležitých scén posledního z řady filmů o slavném agentovi Jamesi Bondovi (pan režisér se však více zajímal o to, jak Residencii, jinak relaxační a ubytovací středisko pro personál i návštěvníky, vyhodit do vzduchu). V březnu 2008 si celý štáb, včetně hlavních představitelů, s chutí na Paranalu zastřílel (ESO 007/08 a ESO 38/08).

Premiéru zaznamenal v roce 2008 videoseriál „ESOcast“ a to hned třemi epizodami. Na internetu v archivu ESO bylo zveřejněno více jak dva tisíce nových i historických snímků a na 300 dalších videí, většina ve vysokém rozlišení. Práce na digitalizaci starších materiálů bude pokračovat v roce 2009.

Letošní rok bude bezpochyby stejně bohatý, zvláště proto, že jej OSN, UNESCO a IAU oficiálně vyhlásily Mezinárodním rokem astronomie (IYA). Aktivity v průběhu IYA jsou koordinovány IYA Sekretariátem, který hostí ESO. ESO sama pořádá u příležitosti IYA celou řadu celosvětových i lokálních akcí.

 

Zdroj

 

Kontakt:

Lars Lindberg Christensen, Head of Education and Public Outreach
ESO, Garching, Germany, Tel.: +49 89 3200 6761, E-mail: lars@eso.org

ESO Press Officer in Chile: Valentina Rodriguez - +56 2 463 3123 - vrodrigu@eso.or

Národní kontakt: Pavel Suchan +420 267 103 040 suchan@astro.cz

autor: Jiří Srba


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies