Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Vědci navrhují prodloužit činnost ruského radioteleskopu „Spektr-R“ minimálně do roku 2020

Vědci navrhují prodloužit činnost ruského radioteleskopu „Spektr-R“ minimálně do roku 2020

10.02.2017

Vědci zapojení do mezinárodního projektu „Radioastron“ počítají s provozem radioteleskopu „Spektr-R“ i po roce 2018, sdělil 7. února TASS (Informační tisková agentura Ruska) vedoucí laboratoře Astrokosmického střediska FIAN (Fyzikální ústav P. N. Lebeděva Ruské akademie věd), vedoucí vědeckého programu projektu „Radioastron“, zpravodaj Ruské akademie věd Jurij Kovaljov.

„Na základě vyhodnocení vědeckých výsledků a technického stavu radioteleskopu „Spektr-R“ v roce 2016, prodloužila agentura Roskosmos financování projektu do konce roku 2018. Optimisticky se díváme na perspektivy projektu po tomto termínu a počítáme s tím, že bude prodloužen i dále, protože je to opravdu unikátní přístroj s jedinečnými možnostmi“, řekl Kovaljov.

Podle Kovaljova vědecké cíle projektu „Radioastron“ neustávají, jejich rozmanitost se zvyšuje a nabídka výzkumných projektů roste. V lednu 2017 jsme obdrželi žádosti na poslední, pátý, rok otevřeného vědeckého programu. Nyní čekáme na doporučení odborníků. Máme několik žádostí na pozorování od více než stovky vědců z Ruska dalších zemí světa, včetně Německa, Nizozemska, Španělska, Spojeného království, Itálie, Spojených států, Kanady, Jižní Afriky, Austrálie, Číny, Jižní Koreje, Japonska, "řekl Kovaljov.

Prodloužení činnosti vesmírné observatoře si vyžádá v létě 2017 korekci oběžné dráhy družice „Spektr-R“, jinak se ocitne ve stínu Země na nepřípustně dlouhou dobu, solární panely zůstanou bez napájení a přístroj přestane fungovat. Zastíněná část letu, podle výpočtů balistiků, připadne na 6. ledna 2018 a bude trvat 6,5 hodiny. 

„Provedení korekce se očekává 17. července 2017. Díky korekci se vyhneme dlouhotrvajícímu stínu, ve kterém by se zařízení ocitlo na začátku roku 2018, pokud manévr neprovedeme“ – objasnil Kovaljov. Manévr umožní potenciálně prodloužit život „Spektra-R“ do roku 2020, kdy může nastat případný další vstup do stínu. Jestli bude do té doby vesmírné zařízení funkční, není vyloučeno, že provedeme druhý takový manévr.

Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/33323/

autor: Naďa Lenžová


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies