Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Na obloze » Úkazy » Zákryt planety Jupiter Měsícem - 15. 7. 2012

Zákryt planety Jupiter Měsícem - 15. 7. 2012

Měsíc, který poměrně rychle „křižuje“ oblohu, může zakrýt nejen Slunce (v tom případě nastává zatmění Slunce), ale mnohem častěji zakryje některou hvězdu, občas také nějakou planetu. Zákryty hvězd nejsou příliš nápadné úkazy. Případy, kdy se za Měsícem skryje opravdu jasná hvězda (aby byl úkaz přitažlivý i pro pozorovatele bez dalekohledu), nastávají jen výjimečně. Z jasnějších hvězd může Měsíc zakrýt například hvězdu Aldebaran v souhvězdí Býka, Regula ze souhvězdí Lva, hvězdu Antares ze souhvězdí Štíra apod.

Zajímavějším úkazem z pohledu běžného pozorovatele, spoléhajícího se pouze na svůj zrak či malý dalekohled (triedr), jsou zákryty jasných planet Měsícem. V období od roku 2003 nastaly doposud pouze 3 zákryty Venuše (2004, 2007, 2008), 3 zákryty planety Mars (2006, 2007, 2008) a 2 zákryty Saturnu Měsícem (oba 2007) – myslí se úkazy viditelné z území České republiky.

 

Zákryt planety Jupiter Měsícem: 15. 7. 2012

Dne 15. července 2012 – v ranních hodinách – zakryje Měsíc největší planetu Sluneční soustavy, obří planetu Jupiter. Úkaz se bude odehrávat nad východním obzorem. Na připojeném obrázku je zobrazena oblast viditelnosti úkazu na povrchu naší planety, zeleným kotoučkem je vyznačena poloha Valašského Meziříčí.

Úkaz se bude odehrávat v souhvězdí Býka. Ve vzdálenosti asi 6° od Měsíce spatříme jasně zářící planetu Venuši. V případě dobrých pozorovacích podmínek by mohly být viditelné i zákryty čtyř nejjasnějších (galileovských) měsíců planety Jupiter (Io, Europa, Ganymed, Kallisto). Na následujícím obrázku je vzhled noční oblohy v době zákrytu planety Jupiter Měsícem.

 

Základní časové údaje:

Východ Měsíce: 01 h 43 min SELČ
Fáze Měsíce: cca 4 dny před novem
Stáří Měsíce: 25,3 dne
Začátek úkazu:  03 h 35 min 32,1 s SELČ Slunce 10,6° pod obzorem
Největší fáze úkazu: 03 h 57 min 56,0 s SELČ
Konec úkazu: 04 h 21 min 04,4 s SELČ Slunce 5,6° pod obzorem
Východ Slunce: 04 h 58 min SELČ

 

Poznámky:

Trvání zákrytu: 45 min 32,2 s
Časové údaje pro začátek a konec úkazu se vztahují na střed kotoučku planety Jupiter
Další údaje najdete například ve Hvězdářské ročence 2012 či Astronomické ročence 2012

 

Mimořádné úkazy

I v příštích letech dojde k několika zákrytům planet Měsícem. Některé se budou odehrávat v nočních hodinách, k jiným dojde v denní dobu. O průběhu jejich viditelnosti Vás budeme informovat.

Mimořádný úkaz nastane 13. 2. 2056. Měsíc současně zakryje dvě planety, které se budou při pohledu ze Země promítat na oblohu blízko vedle sebe. Bude se jednat o planety Merkur a Mars. Vzhledem k jejich malé úhlové vzdálenosti nebude pro Měsíc problém, aby je obě na chvíli zakryl. Několik hodin předtím Měsíc ještě projde v těsné blízkosti planet Jupiter a Venuše.

autor: František Martinek


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies