Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » O nás » Rekonstrukce 2012

Rekonstrukce 2012

Rekonstrukce hlavní budovy Hvězdárny Valašské Meziříčí – 1. etapa

Nejen lidé, ale i stavby stárnou a chátrají. Nejinak je tomu také s hlavní budovou Hvězdárny Valašské Meziříčí, s jejíž výstavbou se začalo v roce 1947 a pro veřejnost byla otevřena na podzim roku 1955. I když v průběhu své existence prošla několika menšími úpravami, jednalo se většinou jen o úpravy interiérů, případně opravy ploché střechy (ta největší proběhla v roce 1995). Další opravy se zaměřily na to nejakutnější, například rekonstrukci elektrických rozvodů, vybudování a rozšíření sociálního zařízení apod.

Hlavní budova Hvězdárny Valašské MeziříčíStavba byla realizována v době, kdy problém úspory energií a především nákladů na ně prakticky nikdo neřešil. A právě tato stránka věci je jedna z důležitých okolností, která vedla k přípravě investičního záměru s názvem Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. odstranění havarijního stavu budov - 1. etapa.

Záměr rekonstrukce se mohl realizovat především díky pochopení a vstřícnosti zřizovatele valašskomeziříčské hvězdárny, tedy Zlínského kraje. Ten tuto akci zařadil do svého střednědobého plánu a v roce 2011 byla schválena k realizaci. Od dubna 2011 jsme postupně (a ne vždy jednoduše) připravovali podklady a technická řešení, technickou studii a později kompletní projektovou dokumentaci. Stavba je funkcionalistického charakteru a je památkově chráněna.

Na těchto stránkách budeme zveřejňovat aktuální textové i obrazové informace z průběhu rekonstrukce tak, abyste mohli společně s námi virtuálně sledovat, jak hlavní budova alespoň zčásti technicky „mládne“. Zde najdete také faktické informace k celé investiční akci. Budeme rádi, když náročnou rekonstrukci budete sledovat s námi a dáte nám o tom také vědět. Děkujeme.

Pokud Vás zajímají historické souvislosti a informace, najdete je v textu, který je převzat ze Stavebně historického průzkumu, který nám zpracoval pan PhDr. Leoš Mlčák z Olomouce. Základní informace o investiční akci včetně stručného výčtu konstrukcí, jichž se rekonstrukce dotkne, najdete na stránce věnované základním faktům. Průběh, zajímavosti, informace apod. pak najdete v rubrice Co je nového. V rubrice Fotogalerie se určitě objeví soubory zajímavých fotografií nejen z realizace.

Závěrem náleží naše upřímné poděkování jednak pracovníkům odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje v čele s panem Mgr. Pavlem Macurou, pracovnicím a pracovníkům investičního odboru Krajského úřadu Zlínského kraje a samozřejmě členům Rady Zlínského kraje a Zastupitelstva Zlínského kraje. Všichni ti a mnozí další se zasloužili o to, že i v této složité době se prostředky na rekonstrukci tohoto objektu našly.

Díky tomu se objekt v mezích možností zmodernizuje a bude tak mnohem lépe sloužit svému účelu a poslání. Lze to chápat i jako uznání a poděkování našim předchůdcům, kteří tuto instituci i objekty vybudovali a vtiskli jim hlavní poslání a smysl.

S poděkováním


Libor Lenža, ředitel
Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje

 

autor: Libor Lenža


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies