Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz

Logo veřejné zakázky a poptávky

11.11.2017
Ohlédnutí za Týdnem vědy a techniky Akademie věd ČR 2017

Za největším vědeckým festivalem v České republice můžeme udělat pomyslnou tečku. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. se stala již po druhé spolupracující organizací Akademie věd ČR v rámci akce s názvem Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.   Festival vědy a techniky se odehrával od pondělí 6. 11. 2017 do soboty 11. 11. 2017. Jak probíhal týden zasvěcený vědě a technice na hvězdárně ve Valašském Meziříčí? V celém areálu hvězdárny bylo náležitě rušno. Na hvězdárnu zavítalo 995 návštěvníků.

10.10.2017
NOC VĚDCŮ 2017

V pátek 6. října se Hvězdárna Valašské Meziříčí opět připojila k celoevropské akci pořádané každoročně pod názvem NOC VĚDCŮ. Tématem letošního ročníku byla MOBILITA.

09.10.2017
Příběh Země

Chemické složení meziplanetární hmoty odhaluje tajemství vzniku života. Klíčem k jeho poznání může být také spektroskopie meteorů!

Sluneční soustavu netvoří jen osm planet, přes 180 měsíců, 200 velkých a miliony malých asteroidů a možná až 1012 komet, ale také spousta malých těles pohybujících se mezi planetami po nestabilních drahách. Souhrnně jsou nazvána meziplanetární hmotou. Meziplanetární hmota vstupující do atmosféry naší planety ve většině případů zanikne a jediným projevem této události zůstává tzv. meteor. V omezeném počtu případů je těleso dostatečně velké, aby dopadlo až na povrch jako meteorit a mohlo být podrobeno chemické analýze.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Projekty » Realizované projekty » Společně do stratosféry » Akce a události projektu SdS » TISKOVÁ ZPRÁVA Č. 02 - Společnými silami do stratosféry

TISKOVÁ ZPRÁVA Č. 02 - Společnými silami do stratosféry

Základní modul stratosférické sondy JuloX a experimentu CRDDne 30. listopadu 2013 v ranních hodinách by měl odstartovat první stratosférický balón v rámci spolupráce slovenských a českých odborníků a zájemců o stratosférické lety, raketovou techniku, kosmonautiku a fyziku atmosféry.  Tento let je součástí projektu přeshraniční spolupráce a společných aktivit Hvězdárny Valašské Meziříčí, příspěvková organizace a neziskové Slovenské organizácie pre vesmírne aktivity se sídlem v Bratislavě. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií, z prostředků Fondu Mikroprojektů spravovaného Regionem Bílé Karpaty.

Připravovaný let stratosférického balónu je první ze dvou kvalifikačních letů a bude sloužit především k ověření použitých technologií pro následující lety se studentskými experimenty. Příprava přístrojů, experimentů i samotného balónu s gondolou s řídicím systémem je značně náročná a zabrala několik měsíců. Pro další použití navržených řešení a techniky je nezbytné ověřit jejich funkci a spolehlivost v praxi.

Na palubě gondoly stratosférického balónu při letu SDS 01 - TONDA bude umístěna řada zajímavých experimentů.
Na palube sondy v rámci testovacieho letu SDS 01 - TONDA bude umiestnených celkovo 6. experimentov. Veľmi zaujímavý bude pokus s názvom CRD2 (Cosmic Ray Detector). Cieľom experimentu bude meranie zmeny intenzity radiácie so stúpajúcou výškou a rovnako pokus o detekovanie smeru letu vysokoenergetických častíc pomocu sústavy štyroch Geiger-Müller trubíc, magnetometru a slnečného senzoru.

Veľmi príťažlivý bude aj pokus o živé vysielanie HD videa zo stratosféry, teda z hranice vesmíru. Zmyslom tohto aj ďalších rádiokomunikačných testov má byť overenie prevádzkyschopnosti pozemnej stanice na Žilinskej univerzite v Žiline, ktorá má v budúcnosti slúžiť aj na komunikáciu s 1. slovenskou družicou „skCube“.

Z ďalších experimentov spomeňme napríklad meranie výkonu vybraných typov solárnych panelov s nadmorskou výškou. Teda aký vplyv má atmosféra Zeme na získavanie energie z našej materskej hviezdy – Slnka.

Kromě uvedených činností jsou součástí projektu také vzdělávací aktivity na obou stranách hranice, společné přeshraniční setkání nejen odborníků, ale také žáků, studentů a všech dalších zájemců. Dále pak workshopy zaměřené na tuto specifickou, ale velmi zajímavou a atraktivní oblast.

Studentům a žákům nejvyšších ročníků základních škol je určena zajímavá a přitažlivá soutěž, která bude vyhlášena počátkem prosince 2013.  Soutěže se mohou zúčastnit žáci nejvyšších ročníků základních škol (8. až 9. třídy), studenti škol středních i vysokých. Nejlepší návrhy experimentů a přístrojů projektový tým připraví a na palubě dvou studentských letů vyšle do stratosféry.

První let společného přeshraničního projektu je označen jako SDS 01 – TONDA. Své označení získal po zesnulém předním českém znalci a odborníkovi na světovou kosmonautiku panu Mgr. Antonínu Vítkovi, CSc. Tento přední odborník, expert, komentátor a znalec světové kosmonautiky vystupoval v řadě rozhlasových a televizních pořadů. Byl autorem či spoluautorem množství popularizačních článků a knih. Velmi často přednášel a účastnil se řady diskusí. Založil a vedl specializovanou encyklopedii kosmonautiky SPACE 40. Antonín Vítek náhle zemřel v únoru roku 2012.

V případě Vašeho zájmu velmi rádi sdělíme další a podrobnější informace.

Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Jakub Kapuš, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity

Dokumenty ke stažení

Tisková zpráva č. 02 ve formátu pdf (106 kB)

Kontakty pro další informace

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Manažer projektu: Libor Lenža, ředitel
Telefon: + 420 571 611 928
E-mail: libor.lenza@astrovm.cz
Web: http://www.astrovm.cz/cz/program/projekty/realizovane-projekty/spolecne-do-stratosfery/

Slovenská republika
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity
Tupolevova 5, 851 01 Bratislava
Manažer přeshran. části: Jakub Kapuš, predseda organizácie
E-mail:  jakub.kapus@kozmonautika.sk
Web: http://www.sosa.sk

autor: Libor Lenža

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz