Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz

18.06.2018
Opět pozorujeme! – Zákryty

V letošním roce se stalo pozorování zákrytů opět jedním z odvětví našich odborných pozorování. I přes špatné počasí z počátku roku se doposud (za období leden – květen) podařilo „napozorovat“ (tj. nahrát a vyhodnotit) několik úkazů (přehled v tabulce). Tato pozorování nám posloužila k otestování sestavy navržené pro pozorování.

01.06.2018
Další jasný bolid nad Českou republikou večer 26. května 2018

Jen několik dní po jasném bolidu, který byl zaznamenán 23. května 2018 na počátku nautického soumraku nad střední Moravou, zaznamenaly kamery sítě CEMeNt (Central European MetEor NeTwork) 26. května 2018 na počátku astronomického soumraku další jasný a velmi pomalý bolid. Bolid dosáhl absolutní jasnosti -5,2m a jeho atmosférická dráha začala nad severovýchodním cípem Slezska v České republice a skončila nad Slezským vojvodstvím v jižním Polsku.

02.05.2018
Za tajemstvím padajících hvězd: Jasný bolid nad jižním Maďarskem

Cokoliv se šustne nad obzorem, o tom čeští astronomové dobře vědí. A nezáleží na tom, že tentokrát proťal zářící objekt oblohu nad hranicí Maďarska a Chorvatska. Pomocí dálkové radarové detekce, pozorování pomocí monitorů náhlých ionosférických poruch, kamerových systémů a velmi kvalitních spektrografů lze odhalit tajemství jasného objektu za hranicemi České republiky.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Projekty » Realizované projekty » Společně do stratosféry » Akce a události projektu SdS » TISKOVÁ ZPRÁVA Č. 01 projektu Společně do stratosféry

TISKOVÁ ZPRÁVA Č. 01 projektu Společně do stratosféry

Češi a Slováci spojili síly pro rozvoj vzdělávání a výzkumu stratosféry

K realizaci velmi nezvyklých vzdělávacích aktivit a spolupráce přistoupily Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace a nezisková Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity se sídlem v Bratislavě. Obě organizace spojují společné vzdělávací aktivity v oblasti přírodních věd, techniky a technologií se zaměřením na kosmickou techniku a její praktické využívání. Díky společnému projektu spolufinancovaného z Fondu Mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013 začaly rozvíjet společné přeshraniční aktivity a připravují opravdu zajímavé programy.

Cílem společného projektu je rozvoj přeshraniční spolupráce v oblasti vzdělávání v přírodních vědách a technice netradičními formami. Realizovaný projekt si mimo jiné klade za cíl společným úsilím obou partnerů připravit a vypustit celkem čtyři stratosférické balóny s připravenými experimenty. Dva z letů budou sloužit k ověření používaných technologií a již budou na svých přístrojových gondolách vybaveny vědeckými experimenty. Další dva lety stratosférických balónů jsou určeny pro vynesení studentských experimentů, které budou vybrány v rámci soutěže.

Kromě toho společně připravujeme dvě pracovní setkání žáků a studentů se zájmem o kosmonautiku, astronomii, meteorologii, techniku a obecně o přírodní vědy, z nichž jedno se uskuteční na Slovensku a jedno v příhraniční oblasti České republiky. Dále připravujeme a zanedlouho nabídneme velmi zajímavé vzdělávací a motivační programy pro školy s tématikou významu a přínosů stratosférických letů, výzkumu i práce mladých lidí v tomto oboru. Na závěr projektu je připraveno na české straně společné přeshraniční setkání nejen odborníků, ale také žáků, studentů a všech dalších zájemců.

Věříme, že velmi zajímavá a přitažlivá bude soutěž, které se mohou zúčastnit žáci nejvyšších ročníků základních škol (7. až 9. třídy), studenti škol středních i vysokých. Podstatou soutěže je snaha vybrat z řady studentských nápadů takové experimenty, které jsou z celkového pohledu velmi zajímavé, přínosné, ale také v daných podmínkách realizovatelné. Mladí lidé budou moci přihlašovat své nápady do soutěže, z nichž pak odborná porota vybere ty nejlepší a nejzajímavější. Autory nejlepších návrhů přizve ke spolupráci. Úspěšní účastníci soutěže pak budou mít možnost přímo se účastnit samotného startu stratosférického balónu s jejich vlastním experimentem. Budou se moci podílet na monitorování letu, příjmu vědeckých dat i jejich zpracování.

Realizační tým je velmi zvědavý, jaké zajímavé experimenty žáci a studenti z obou zemí navrhnou a těší se na jejich realizaci a výsledky. Projekt začal v září 2013 a bude ukončen v červnu 2014.

V případě zájmu Vám velmi rádi sdělíme další a podrobnější informace.

Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Jakub Kapuš, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity

Informace o partnerech projektu

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje má za sebou již téměř šest desítek let své činnosti zaměřené na vzdělávání, popularizaci přírodních věd, techniky a technologií, se zaměřením na astronomii, meteorologii, kosmonautiku, ale i obnovitelné zdroje energie a další oblasti. Každoročně pořádá mnoho národních i mezinárodních seminářů, konferencí a odborných setkání, stejně jako přednášek, besed i akcí doplňkové výuky pro školy všech stupňů. Kromě toho se věnuje také odborným astronomickým pozorováním v oblasti sledování projevů sluneční aktivity, výzkumu proměnných hvězd, monitorování a výzkumu meteorů i komet.

Jednou z nejdéle pořádaných akcí je tradiční seminář Kosmonautika a raketová technika, který už má za sebou téměř pět desítek ročníků. Velká pozornost věnovaná právě kosmonautice, kosmickému výzkumu, raketové technice apod. stála u zrodu myšlenky prohloubit spolupráci na slovensko-českém pomezí právě v této oblasti. Jelikož je kosmonautika hodně nákladnou záležitostí, ovšem s velkými přínosy, rozhodli jsme se s naším slovenským partnerem realizovat projekt zaměřený na spolupráci při výzkumu zemské stratosféry, kde již panují poměrně kruté podmínky a jsme zde vesmíru mnohem blíže.

SOSA - Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity je občianske združenie, ktoré má od svojho vzniku v roku 2009 tri hlavné ciele: popularizáciu výskumu vesmíru na Slovensku, podporu vstupu SR do Európskej vesmírnej agentúry ESA a vývoj vlastných technologických projektov. SOSA vyvinula stratosferickú sondu JULO2 schopnú pracovať v extrémnych podmienkach stratosféry, kde panujú teploty dosahujúce 60 stupňnov pod nulou, extrémne nízky tlak blížiaci sa vákuu a zvýšená kozmická radiácia. S touto sondou SOSA od roku 2010 už 8 krát dosiahla výšku cez 30 km nad povrchom Zeme.
SOSA tiež pracuje na vývoji prvej slovenskej družice skCube, jako aj ďalších projektoch zameraných na zvýšenie povedomia a rozvoj kozmických technológií v SR.

Dokumenty ke stažení

Tisková zpráva č. 01 ve formátu pdf (345 kB)

Tisková zpráva č. 01 ve formátu Word (299 kB)

Obrázky k TZ najdete v Obrazové příloze

Kontakty pro další informace

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Manažer projektu:     Libor Lenža, ředitel
Telefon: + 420 571 611 928
E-mail: libor.lenza@astrovm.cz
Web: http://www.astrovm.cz/cz/program/projekty/realizovane-projekty/spolecne-do-stratosfery/

Slovenská republika
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity
Tupolevova 5, 851 01 Bratislava
Manažer přeshran. části: Jakub Kapuš, predseda organizácie
E-mail:  jakub.kapus@kozmonautika.sk
Web: http://www.sosa.sk

Obrazová příloha

Uvedené snímky je možné stáhnout či zobrazit z odkazu.

• Snímek-c01-TZ-SdS (jpg; 711 kB) - Pohľad do vnútra stratosferickej sondy Julo2 s palubným počítačom a modulmi pre rádiokomunikáciu a lokalizáciu. Zdroj: SOSA
  • Snímek-c02-TZ-SdS (jpg; 30 kB) - Stratosferická sonda Julo2 s širokouhlou kamerou, pripravená na vzlietnutie do blízkeho vesmíru. Zdroj: SOSA
  • Snímek-c03-TZ-SdS (jpg; 23 kB) - Skompletovaná zostava balóna Julo2 tesne po vypustení do stratosféry. Zdroj: SOSA
  • Snímek-c04-TZ-SdS (jpg; 1,8 MB) - Pohled na hlavní budovu Hvězdárny Valašské Meziříčí, příspěvkové organizace. Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí
  • Snímek-c05-TZ-SdS (jpg; 1,1 MB) - Slovenští kolegové pravidelně navštěvují řadu vzdělávacích i odborných akcí organizovaných Hvězdárnou Valašské Meziříčí. Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí
  • Snímek-c06-TZ-SdS (jpg; 0,99 MB) - V oblasti vzdělávání a popularizace kosmonautiky a raketové techniky nám pomáhali i ti, kteří se do kosmu opravdu podívali. Na snímku americký astronaut Andrew Feustel při besedě ve Valašském Meziříčí v srpnu 2011. Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí
  • Snímek-c07-TZ-SdS (1,1 MB) - Slovenský kosmonaut pan Ivan Bella při besedě v rámci tradičního semináře kosmonautika a raketová technika v roce 2012. Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí
  • Snímek-c08-TZ-SdS (jpg; 424 kB) – Známy popularizátor kosmonautiky pan Tomáš Přibyl přednáší na slovenských školách. Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí

V případě potřeby je možné se dohodnout na dodání dalších obrazových materiálů.

autor: Libor Lenža

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje