Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Programový letáček » Únor 2011

Únor 2011

 

Galaxie M 31 v souhvězdí Andromedy 

(kombinovaný snímek ve vizuálním světle, infračerveném a rentgenovém záření)

  

 Obsah programového letáčku: 

 

Přednášky

Středa 23. února v 18:00 hodin

CO NOVÉHO V ASTRONOMII aneb OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2010 

Tento pravidelný přehled mj. poskytne pohled na výsledky měření družice Planck a její objev prvotních hvězd ve vesmíru, představí návštěvu sondy Deep Impact u komety Hartley 2. Prohlédneme si rovněž zajímavé záběry planet Sluneční soustavy, především Marsu a Saturnu. V tradiční přehledové přednášce se dozvíte i mnoho dalších zajímavostí.

Doplněno počítačovou prezentací s bohatým obrazovým materiálem.

Přednáší Ladislav Šmelcer, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí.

 

Astronomická pozorování

Astronomická pozorování pro veřejnost - únor

PONDĚLÍ - ÚTERÝ - STŘEDA - ČTVRTEK - PÁTEK v 19:00 hodin

Program pozorování:

  • Měsíc – od 7. do 18. února 
  • Jupiter – v první polovině února 
  • Hvězdy a vícenásobné hvězdné systémy – po celý měsíc
  • Hvězdokupy, mlhoviny, galaxie – neruší-li příliš svým svitem Měsíc

 

Doplňková výuka pro školy

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila pro všechny typy škol programy doplňující učební osnovy. Termín návštěvy hvězdárny a požadovaný program je nutno dohodnout předem.

Podrobnou nabídku programů a akcí pro školy najdete na internetové adrese https://www.astrovm.cz.

  

Mimořádná nabídka výstav

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. realizuje projekt s názvem Výstavou ke spolupráci a poznání, který je zaměřen na rozvoj přeshraniční spolupráce a spolupráce mezi školami. Mimo jiné nabízí pro menší školy (malotřídky) i školy střední mimořádné putovní výstavy s doprovodnými přednáškami a pozorováním Slunce klasickým i speciálním dalekohledem.  Partnerem projektu je Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste.

Pro první stupeň základních škol jsme připravili zajímavou a hravou výstavu seznamující žáky s hlavními tělesy Sluneční soustavy z pohledu dítěte, tedy se Zemí, Sluncem a Měsícem. K výstavě jsou zpracovány doprovodné metodické materiály i materiály pro děti. Navíc se děti mohou zúčastnit zajímavé soutěže o pěkné ceny.

Pro střední školy jsme připravili velmi zajímavé, ale i náročné téma o vzniku a vývoji našeho vesmíru – o kosmologii. Jedná se nejen o výstavu provázející studenty stručnou formou historií, současností i budoucností našeho vesmíru, ale také o doprovodné besedy a pozorování Slunce. V rámci projektu nabízíme i proškolení pedagogů fyziky v této bouřlivě se rozvíjející části astrofyziky.

Kromě těchto dvou výstav nabízíme i další témata. Máte-li o výstavy s besedou zájem, kontaktujte nás. Všechny akce realizované v rámci projektu jsou všem školám v příhraničním regionu nabízeny zdarma! S ohledem na naše omezené kapacity a plánovaný rozpočet doporučujeme včas se ozvat a výstavu s besedou a pozorováním si objednat.

Další informace o možnostech naší nabídky najdete na webových stránkách projektu na adrese:
https://www.astrovm.cz/cz/program/projekty/vystavou-ke-spolupraci-a-poznani.html.

TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ FONDU MIKROPROJEKTŮ SPRAVOVANÉHO REGIONEM BÍLÉ KARPATY.

 (Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí)

 

Zájmové astronomické kroužky

Astronomický kroužek pro žáky středních škol a dospělé se schází každou středu v 18:00 hodin, astronomický kroužek pro žáky druhého stupně základních škol se schází vždy ve čtvrtek v 16:30 hodin na Hvězdárně Valašské Meziříčí.

 

Zprávy a zajímavosti

Šest zatmění v roce 2011

Dne 4. ledna 2011 jsme mohli z území České republiky pozorovat částečné zatmění Slunce. Příroda si pro nás na letošní rok připravila ještě dalších 5 podobných úkazů, avšak ze střední Evropy z nich bude pozorovatelné (za příznivých meteorologických podmínek) pouze úplné zatmění Měsíce, které nastane ve večerních hodinách 15. června.

Další částečné zatmění Slunce v letošním roce nastane 1. června. Oblast největší fáze zatmění se bude nacházet na pobřeží Barentsova moře, poblíž ruského ostrova Kolgujev. Pro zdejší obyvatele nastane částečné zatmění o velikosti přibližně 60 %. Zatmění bude možné pozorovat v oblasti Arktidy, na severu Kanady, v Grónsku, na Kamčatce a v některých dalších regionech ruského Dálného východu.

První zatmění Měsíce v roce 2011 nastane ve středu 15. června ve večerních hodinách, krátce po západu Slunce. Bude se jednat o úplné zatmění. Měsíc bude procházet přímo středem zemského stínu a plná fáze potrvá zhruba 100 minut. Zatmění spatříme v podstatné části jeho průběhu. Měsíc vychází tento den ve 20 hodin 47 minut SELČ (pro Valašské Meziříčí) nad jihovýchodním obzorem již téměř ponořen v plném zemském stínu. Maximální fáze zatmění nastane ve 22 hodin 13 minut. Fáze částečného zatmění skončí krátce po půlnoci.

O 14 dnů později – 1. července – nastane další částečné zatmění Slunce. Měsíční disk jen nepatrně zakryje sluneční kotouč; velikost zatmění bude pouhých 9 %. Případní pozorovatelé se budou muset přemístit do oblasti jižně od afrického kontinentu, do Indického oceánu u břehů Antarktidy.

Následovat bude znovu částečné zatmění Slunce, které nastane 25. listopadu. Zařadí se rovněž mezi „antarktická“ zatmění. Bude pozorovatelné z oblasti Antarktidy a okolních moří. Velikost zatmění bude 90 %.

Posledním zatměním roku 2011 bude úplné zatmění Měsíce. Nastane v pátek 10. prosince a bude viditelné z oblasti Eurasie a Austrálie, a také na severozápadě Severní Ameriky. Na území České republiky bude Měsíc vycházet v podstatě již po skončení fáze úplného zatmění.

 (F. Martinek)

 

Galaxie M 31 v novém světle

Dvě evropské kosmické observatoře spojily své síly, aby nám ukázaly galaxii M 31 v souhvězdí Andromedy v novém světle. Observatoř Herschel Space Observatory ukázala v detailu vzhled prstence, v němž vznikají nové hvězdy, a to v rozlišení, jaké doposud v oboru infračerveného záření nebylo dostupné. Kosmická observatoř XMM-Newton zase zaregistrovala rentgenové záření, které produkují umírající hvězdy.

V období vánoc roku 2010 obě již zmiňované kosmické observatoře společně pozorovaly nejbližší velkou spirální galaxii M 31. Pořízené fotografie patří mezi nejpodrobnější snímky galaxie v oboru dalekého infračerveného záření, jaké kdy byly pořízeny a které zřetelně ukazují, že zde mohou vznikat ještě další hvězdy.

Citlivost na daleké infračervené záření umožňuje družici Herschel spatřit oblaka studeného prachu a plynu. Uvnitř těchto oblaků je ukryto velké množství tzv. kokonů (zámotků) obsahujících vznikající hvězdy. Každá hvězda se smršťuje v pomalém gravitačním procesu. Jakmile hvězda dosáhne dostatečně vysoké hustoty, začne zářit rovněž ve viditelném světle. Vynoří se z rodného oblaku a stane se pozorovatelnou běžnými pozemními dalekohledy.

Spirálních galaxií je velké množství, avšak galaxie M 31 je zajímavá tím, že obsahuje velký prachový prstenec, jež obklopuje její jádro ve vzdálenosti zhruba 75 000 světelných let. Někteří astronomové předpokládají, že tento prstenec obsahující velké množství prachu se mohl vytvořit v důsledku nedávné kolize s jinou galaxií. Nové snímky z družice Herschel odhalily detaily nejméně pěti spletitých koncentrických prstenců prachu s probíhající tvorbou hvězd.

Do snímku pořízeného v oboru infračerveného záření byla „vložena“ data z evropské rentgenové družice XMM-Newton, která byla získána ve stejnou dobu. Zatímco v infračerveném oboru můžeme pozorovat vznikající hvězdy, rentgenové záření obvykle odhaluje konec hvězdného vývoje.

Obrázky pořízené v oboru infračerveného a rentgenového záření jsou důkazem toho, že je nemožné získat veškeré informace pozemními dalekohledy, protože tyto vlnové délky jsou pohlcovány zemskou atmosférou. Na mihotavé světlo hvězd je ze Země vskutku nádherný pohled, avšak ve skutečnosti nám může povědět méně než polovinu celého příběhu. Viditelné světlo nám ukazuje dospělé hvězdy, zatímco infračervené záření poskytuje informace o hvězdných „batolatech“ a rentgenové záření představuje jejich smrtelnou agonii.

Abychom podrobně zmapovali život hvězd, potřebujeme je pozorovat v průběhu celého jejich vývoje, a to je oblast, v níž velmi přispěly kosmické observatoře Herschel a XMM-Newton.

(Podle zdroje upravil F. Martinek)

 

Projekty

Cestovním ruchem k poznávání a prosperitě

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. pořádá ve dnech 24. – 25. února 2011 závěrečnou konferenci k projektu Astronomické cestování. Projekt je spolufinancován z Fondu Mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013. Naším partnerem je Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste.

Záměrem projektu je podpořit marketingové aktivity hvězdáren, informovat o nabídce těchto institucí pro cestovní ruch a připravit zcela netradiční informační materiály pro podporu cestovního ruchu zaměřeného na poznávání a vzdělávání. Zpracované materiály jako výstupy projektu budou na konferenci slavnostně představeny veřejnosti, a to jak v tištěné, tak i v elektronické podobě.

Konference s názvem „Cestovním ruchem k poznávání a prosperitě“ se mimo jiné zúčastní představitelé Zlínského kraje a Žilinského samosprávného kraje (zřizovatel organizace partnera projektu). Pozvání zatím přijali pan Jindřich Ondruš, náměstek hejtmana Zlínského kraje odpovědný za kulturu, památky, cestovní ruch a komunikaci s církvemi a Pavel Macura, vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje.

V rámci konference zazní několik zvaných referátů a velký prostor bude věnován i vzájemné diskusi a výměně názorů, zkušeností a poznatků. Mimo pozvané přednášející přednesou své příspěvky i kolegové z Hvězdárny a planetária Brno, Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, Hvězdárny Valašské Meziříčí a dalších institucí. Součástí budou i exkurze a ukázky programů pořádající hvězdárny.

Konference je určena pracovníkům hvězdáren, ale i dalším zájemcům o cestovní ruch z jiných organizací, marketingovým pracovníkům, novinářům, studentům věnujícím se této problematice a všem dalším zájemcům. Včas přihlášeným účastníkům bude v rámci projektu uhrazeno ubytování a strava. Podrobný program včetně přihlášky s dalšími informacemi je uveden na webových stránkách projektu Astronomické cestování
https://www.astrovm.cz/cz/program/projekty/realizovane-projekty/astronomicke-cestovani.html.

Podrobnější informace o výstupech projektu pro veřejnost nabídneme v příštím programovém letáčku.

TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ FONDU MIKROPROJEKTŮ SPRAVOVANÉHO REGIONEM BÍLÉ KARPATY.

(Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí)

 

Aktuality

  • V pondělí 14. února 2011 prolétne kosmická sonda s názvem STARDUST-NExT kolem jádra komety 9P/Tempel 1. V lednu 2004 prolétla kolem komety 81P/Wild 2 a nyní bude plnit další výzkumný úkol. Znovu bude zkoumat kometu, kterou v červenci 2005 studovala sonda Deep Impact.

  


Programový zpravodaj Hvězdárny Valašské Meziříčí, příspěvkové organizace Zlínského kraje a Valašské astronomické společnosti
Vydává Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o., Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí, tel./fax: 571 611 928
E-mail:
info@astrovm.cz                        URL: www.astrovm.cz
K tisku připravuje František Martinek, e-mail: fmartinek@astrovm.cz
Sazba: Jakub Mráček, e-mail: jmracek@astrovm.cz. Tisk: NWT Computer, s. r. o

autor: František Martinek


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies