Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Programový letáček » Listopad 2012

Listopad 2012

 

Přistání kosmické lodi Sojuz TMA-04M (17. září 2012)

    

 Obsah programového letáčku: 

  

Přednášky

Středa 14. listopadu 2012 v 18:00 hodin

2013 - ROK VELKÉ KOMETY?

Podle současných předpovědí nás čekají v roce 2013 hned dvě výjimečné vlasatice, jejichž jasnost by mohla být srovnatelná s nejjasnějšími hvězdami na obloze. Představíme si komety C/2011 L4 (PANSTARRS) a C/2012 S1 (ISON) a porovnáme je s kometami nedávné minulosti. Předpovědi jasnosti komet jsou však velmi ošidné – proto nastíníme i scénáře, které mohou celou show pokazit. Pokud vše vyjde podle předpokladů, máme se v roce 2013 na co těšit.

Přednášku pořádá Valašská astronomická společnost ve spolupráci s Hvězdárnou Valašské Meziříčí.

Doplněno počítačovou prezentací s bohatým obrazovým materiálem.

Přednáší Jiří Srba, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o.

 

Astronomická pozorování

Astronomická pozorování pro veřejnost: 

PONDĚLÍ - ÚTERÝ - STŘEDA - ČTVRTEK - PÁTEK v 18:00 hodin

Program pozorování:

  • Měsíc – v poslední dekádě listopadu
  • Hvězdy a vícenásobné hvězdné systémy – po celý měsíc
  • Hvězdokupy, mlhoviny, galaxie – neruší-li příliš svým svitem Měsíc

  

Doplňková výuka pro školy

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila pro všechny typy škol programy doplňující učební osnovy. Termín návštěvy hvězdárny a požadovaný program je nutno dohodnout předem.

Podrobnou nabídku programů a akcí pro školy najdete na internetové adrese https://www.astrovm.cz.

 

Zájmové astronomické kroužky

Astronomický kroužek pro žáky druhého stupně základních škol se schází každou středu v 16:00 hodin na Hvězdárně Valašské Meziříčí. Astronomický kroužek pro pokročilé a dospělé se schází každý čtvrtek v 16:00 hodin. Další zájemci se ještě mohou přihlásit.

 

SEMINÁŘE - PRAKTIKA

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. ve spolupráci s Hvězdárnou v Partizánskom (SR) pořádá ve dnech 23. až 25. listopadu 2012 seminář na téma

KOSMONAUTIKA A RAKETOVÁ TECHNIKA,

který je realizován v rámci projektu Obloha na dlani. Přednášky budou zaměřeny na téma Kosmické technologie – automaty versus člověk. Účastníkům z řad středoškolských studentů z příhraničních regionů SR-ČR bude zajištěno a hrazeno ubytování a strava. Projekt Obloha na dlani je spolufinancován z OP Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013. Tato akce je realizovaná s finanční výpomocí Zlínského kraje.

Program semináře:

Pátek 23. listopadu
16:00 až 16:30
Příjezd účastníků – prezence

16:30 až 18:00
PLÁNY ESA NA BUDOUCÍ VÝZKUM BLÍZKÉHO I VZDÁLENÉHO VESMÍRU
Přednáší Michal Václavík

18:15 až 19:30
SLOVENSKO NA PRAHU VESMÍRU 2
Přednáší Jakub Kapuš

Sobota 24. listopadu
08:30 až 10:15
KALENDÁŘ PILOTOVANÉ KOSMONAUTIKY 2011-2012
Přednáší Milan Halousek

10:30 až 12:00
ZMĚNY DRAH KOSMICKÝCH OBJEKTŮ A TECHNICKÉ MOŽNOSTI K JEJICH ZABEZPEČENÍ
Přednáší prof. Ing. Jan Kusák, CSc.

12:00 až 14:00
Přestávka na oběd

14:00 až 15:30
KAM LETÍ VESMÍRNA SONDA ROSETTA
Přednáší Ing. Ján Baláž, PhD.

15:45 až 16:45
ČÍM POLETÍM DO PRÁCE? Zn. AMERICKÝ ASTRONAUT
Přednáší Ing. Tomáš Přibyl

17:00 až 18:30
VEDECKÝ PROGRAM MISIE ŠTEFÁNIK
Bude určeno dodatečně

Neděle 25. listopadu
08:30 až 10:00
NEREALIZOVANÉ MEZIPLANETÁRNÍ SONDY
Přednáší Ing. Tomáš Přibyl

10:15 až 11:45
POPRVÉ K PLUTU
Přednáší František Martinek

Změna programu vyhrazena.

Podrobnější informace o programu semináře najdete na internetové adrese https://www.astrovm.cz nebo http://www.oblohanadlani.eu/.

Upozornění:
Prosíme ostatní zájemce, kteří požadují nocleh ve hvězdárenské ubytovně (tzv. „Škvorníku“), aby se přihlásili nejpozději do 15. listopadu 2012 telefonicky či e-mailem (asistentka@astrovm.cz) – omezená kapacita míst. Další zájemci budou ubytováni v místních hotelech – možno zajišťovat osobně – nabídka ubytovacích možností je například na adrese https://www.astrovm.cz/cz/pro-navstevniky/cestovni-ruch/sluzby-pro-turisty.html.

Zprávy a zajímavosti

Exoplaneta v systému Alfa Centauri

Evropští astronomové objevili planetu o hmotnosti Země v nejbližším hvězdném systému Alfa Centauri. Jedná se o nejlehčí planetu, jaká byla dosud objevena u hvězdy podobné Slunci. Planetu se podařilo detekovat pomocí přístroje HARPS, který pracuje ve spojení s dalekohledem o průměru primárního zrcadla 3,6 m na observatoři La Silla v Chile.

Hvězda Alfa Centauri patří k nejjasnějším hvězdám jižní oblohy a je nejbližším hvězdným systémem, který se nachází pouze 4,3 světelného roku od Země. Ve skutečnosti se jedná o trojhvězdu – systém složený ze dvou hvězd podobných Slunci Alfa Centauri A a Alfa Centauri B, které obíhají blízko sebe, a vzdálenější slabé červené složky známé jako Proxima Centauri.

„Naše pozorování spektrografem HARPS byla prováděna v období delším než 4 roky. Odhalili jsme sice slabý, ale reálný signál pocházející od planety, která obíhá kolem hvězdy Alfa Centauri B jednou za 3,2 dne“, říká Xavier Dumusque (Geneva Observatory, Švýcarsko).

Hvězda Alfa Centauri B je velmi podobná Slunci: je jen o něco menší a méně jasná. Nově objevená planeta s hmotností nepatrně větší než Země obíhá kolem této hvězdy ve vzdálenosti 6 milionů km, tedy mnohem blíže než Merkur kolem Slunce. Jasné složky dvojhvězdy Alfa Centauri A a B kolem sebe obíhají v průměrné vzdálenosti zhruba 3,5 miliardy km.

První exoplaneta obíhající hvězdu slunečního typu byla objevena stejným týmem v roce 1995. Od té doby bylo zaznamenáno a potvrzeno již více než 800 objevů. Většina těchto planet je však mnohem větší než Země a mnohé z nich jsou srovnatelné spíše s Jupiterem.

„Jedná se o první planetu s hmotností podobnou Zemi, která byla nalezena u hvězdy slunečního typu. Její oběžná dráha se však nachází velmi blízko hvězdy a planeta tedy musí být příliš horká pro život, jaký známe,“ dodává Stéphane Udry (Geneva Observatory). „Může to však být pouze jedna planeta z mnoha v celé soustavě.“

„Tento výsledek představuje důležitý krok směrem k odhalení dvojčete naší planety Země, a to v těsném okolí Slunce. Žijeme ve vzrušujícím období,“ uzavírá Xavier Dumusque.

(Podle zdroje upravil J. Srba)

   

Curiosity objevil břeh dávné řeky

Robot Curiosity objevil na povrchu Marsu břeh dávné řeky, která kdysi tekla napříč oblastí, kde nedávno přistála tato pojízdná laboratoř NASA. Již dříve byly získány informace o dávné přítomnosti tekuté vody na Marsu, avšak tento důkaz – fotografie depozitů obsahujících pradávné říční štěrkopísky – je první svého druhu.

„Na základě určené velikosti unášeného štěrku jsme mohli odhadnout, že zde voda proudila rychlostí zhruba 1 m/s a proud byl tak hluboký, že by pozemšťanům sahal po kotníky a místy až po pás,“ říká William Dietrich, vědecký pracovník z University of California, Berkeley.

Zaoblené tvary většiny kamenů v tomto konglomerátu napovídají, že transport probíhal na velkou vzdálenost z kráterového valu dolů v místě, kde se nachází koryto pojmenované Peace Vallis, směřující do aluviálního vějíře. Velké množství koryt v tomto vějíři naznačuje, že proudy vody zde tekly dlouhodobě nebo se objevovaly opakovaně během dlouhého časového období, a ne jen v průběhu několika let.

 

Štěrky v objevených konglomerátech mají rozměry od zrníček písku až po velikost golfového míčku. Některé jsou hranaté, avšak většina z nich je pěkně zaoblená. „Tvary kamínků napovídají, že byly transportovány a jejich velikosti naznačují, že nemohly být transportovány větrem. Musely být unášeny proudem vody,“ říká Rebecca Williamsová z Planetary Science Institute, Tucson, Arizona.

Úbočí hory Mount Sharp uprostřed kráteru Gale zůstává hlavním cílem laboratoře Curiosity. Jíly a sulfátové minerály zde objevené na základě průzkumu z oběžné dráhy mohou být dobrým konzervačním prostředkem organických látek na bázi uhlíku, které jsou potenciálními přísadami pro vznik živých organismů.

V průběhu prvních dvou až tří let základní mise budou vědci využívat vědecké přístroje robota Curiosity k provádění výzkumu za účelem zjištění, zda oblast uvnitř kráteru Gale někdy nabídla příznivé podmínky pro existenci mikrobiálního života.

(Podle zdroje upravil F. Martinek)

 

Aktuality

  • Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. přijímá závazné objednávky Hvězdářské ročenky na rok 2013. Předpokládaná cena 125,- Kč.
  • Planetární soustava s označením KOI-500 v souhvězdí Lyry obsahuje 5 exoplanet, které obíhají tak blízko mateřské hvězdy, že jeden oběh zvládnou za 1,0; 3,1; 4,6; 7,1 a 9,5 dne (což je délka místního „roku“). Přitom průměry planet 1,3krát až 2,6krát převyšují velikost naší Země.
  • Evropská jižní observatoř (ESO) oslavila 5. října 2012 padesáté výročí podepsání zakládající smlouvy o vybudování společného dalekohledu na jižní polokouli. Za uplynulé půlstoletí se ESO stala nejproduktivnější pozemní astronomickou observatoří na světě. Její význam ještě rozšíří zahájená výstavba dalekohledu E-ELT s objektivem o průměru 39,3 m.

  


Programový zpravodaj Hvězdárny Valašské Meziříčí, příspěvkové organizace Zlínského kraje a Valašské astronomické společnosti
Vydává Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o., Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí, tel./fax: 571 611 928
E-mail:
info@astrovm.cz                        URL: www.astrovm.cz
K tisku připravuje František Martinek, e-mail: fmartinek@astrovm.cz
Sazba: Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Tisk: NWT Computer, s. r. o

autor: František Martinek


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies