Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Odborná činnost » Meteorologie » Meteorologické zajímavosti 2010

Meteorologické zajímavosti 2010

Irizace oblačnosti 24.9. 2010

Velmi nápadná irizace oblačnosti byla pozorovatelná 24.9. krátce před půlnocí. Oblaky typu altokumulus osvětloval Měsíc krátce po úplňku. Snímky naleznete v naší fotogalerii. Více o irizaci se dozvíte třeba na stránkách ukazy.astro.cz.

Žlutočervená duha 1. září 2010

Dešťové přeháňky a kousek jasné oblohy v místě, kde se nachází Slunce, to je ideální uspořádání pro vznik duhy. Pokud se tak stane pozdě večer, krátce před západem Slunce, je zaděláno na neobvykle zbarvené oblaky a vysokou načervenalou duhu, jako 1. září. Duha byla poměrně intenzivní a nekolik minut jevila řadu nápadných podružných duhových oblouků. Jak takový úkaz vzniká? Odpověď nalenete pod těmito odkazy #1, #2.

Irizace 25.8. 2010

Výrazné perleťové zbarvení oblačnosti v němž převládají červené a zelené odstíny nazýváme irizace. Irizace vzniká na na okrajích opticky tenkých oblaků pohybujících se nedaleko slunečního kotouče. Jev vzniká ohybem a interferencí světla při průchodu slunečních paprsků kapičkami oblačné vrstvy. (snímky na atoptics.co.uk, naše galerie)

Krepuskulární paprsky  21.7. 2010

Vysoká vlhkost vzduchu v denních hodinách bývá doprovázena výskytem nápadných optických jevů v atmosféře – takzvaných krepuskulárních paprsků. Drobné částice v atmosféře způsobí zviditelnění jednotlivých slunečních paprsků, které jsou nejlépe pozorovatelné na rozhraní stínu například oblaku typu kumulus. A přesně taková situace nastala 21. července 2010 odpoledne (ale i ve dnech předchozích či následujících). Po krátké přeháňce bylo po celé odpoledne množné sledovat nádherné divadlo krepuskulárních paprsků. Viz foto a také krátké time-laps video.

Vlnová oblačnost 4.6. 2010

Termín vlnová oblačnost patří v meteorologii k poměrně novým a věřím, že mnoho z nás ještě 4. června ráno nevědělo jak vypadá. V tento den jsme však měli možnost si ji důkladně prohlédnout, celé dopoledna zakrývala oblohu na všechny strany (foto).

A pokud vámy tyto obrázky nestačily, mám zde ještě externí odkazy na stránky Hvězdárny Vsetín (#1, #2)

Krepuskulární paprsky 26.4.2010

Po výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökull jsme všichni s napětím očekávali nádherné zbarvené soumraky, ale jevy spojené s prachem byly tentokrát spíše nenápadné (foto). Pokochat jsme se však mohli neobvykle jasnými krepuskulárními paprsky.

Sněhová přeháňka 15.3. 2010

Jedna z posledních sněhových přeháněk letošní zimy se odehrála 15. března, a jak už to bývá, bez sněhové pokrývky vypadá každé sněžení mnohem intenzivněji.

Stopa po průletu bolidu 1.3. 2010

Dne 28.2. 2010 před půlnocí středoevropského času zazářil nad celou střední Evropou velmi jasný meteor – bolid. Přes poměrně nepříznivé počasí přicházejí zprávy o jeho pozorování z řady míst od Polska přes Českou Republiku, Slovensko až po Maďarsko. V ranních hodinách 1.3. pak byly na obloze pozorovány pozůstatky po průletu tělesa atmosférou ve formě neobvyklých oblaků (foto). Oblakům jsem věnoval samostatné AKAčko.

Z tělesa byly nalezeny úlomky a des jsou známy jako meteorit Košice (více, ještě více).

Ktrepuskulární paprsky a halové jevy 25.1.2010

V pondělí 25. ledna 2010 jsme na obloze mohli spatřit hned dvojici zajímavých atmosférickýc jevů. Ráno před východem Slunce bylo možné nad jihovýchodním obzorem pozorovat takzvané krepuskulární paprsky (crepuscular raysvíce). Jedná se o stíny povrchových útvarů pod horizontem (nebo oblačnosti) zviditelněné díky pevným či kapalným částicím v atmosféře. Mají podobu do vějíře uspořádaných pruhů.  Druhý zajímavý úkaz souvisel s rovnoměrným pokrytím našeho území vysokou cirrovitou oblačností. Během dne bylo možné pozorovat různé halové javy jako boční Slunce - parhelia, části parhelického kruhu či cirkumzenitální oblouk (více). Obrázky naleznete ve fotogalerii, nebo také na foto-stránkách Hvězdárny Vsetín [1], [2].

*

*

 

 


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies