Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » O nás » Rekonstrukce 2016 » Co je nového - rekonstrukce 2016

Co je nového - rekonstrukce 2016

Rekonstrukce - finále

Na počátku prosince se náročná rekonstrukce budovy odborného pracoviště Hvězdárny Valašské Meziříčí dostala do finále. V posledním období byla na budově dokončena zelená střecha, přivařeno repasované a upravené zábradlí, dokončena oprava obkladů na obou budovách, nainstalovány nové rolety nad okny hlavní budovy a dokončena opravdu náročná úprava nadstřešení vstupu do budovy odborného pracoviště. Dokončeny byly také práce na opravě teraca v obou budovách.


Rekonstrukce - těsně před finálem

Přelom listopadu a prosince byl věnován dokončení hlavních vrstev střešního pláště na budově odborného pracoviště, zateplování zbylých konstrukcí nástavby této budovy, ale také dokončení oprav – téměř uměleckého restaurování – teracových povrchů v hale a přednáškovém sále hlavní budovy hvězdárny. Počasí nám příliš nepřálo, přesto se podařilo všechny práce dokončit podle aktualizovaného plánu a dodržet termíny ukončení práce podle původního harmonogramu.
 


Pokračuje dokončování rekonstrukce

Počasí na konci listopadu se na pár dní umoudřilo a rekonstrukce mohla postoupit do další finální fáze, během níž se pracovalo nejen v interiérech budov, ale také vně, zejména na fasádě nástavby odborného pracoviště, střešních pláštích i opravách obkladů na budově odborného pracoviště. Kromě toho byla dokončována řada drobností v interiéru této budovy.
Byly dokončeny technologické detaily na střeše budovy, které byly v dalších dnech zabudovány do střešní konstrukce, což se týkalo zejména chráničky rozvodů kabeláže k observačním bodům.


Rekonstrukce budovy odborného pracoviště vrcholí

V období kolem 20. listopadu 2016 vrcholí zejména výměna výplní stavebních otvorů a dokončování příprav k této výměně. Intenzivně se pracuje na zateplení nástavby včetně přípravy pro položení střešního pláště. Vrcholí také přípravy hlavní střechy s instalacemi nezbytných rozvodů a rozvodných krabic, observačních sloupů a dalšího vybavení pro položení tepelně izolační vrstvy a celého střešního pláště.


Úspěšné pokračování rekonstrukce objektů

Rekonstrukce objektů Hvězdárny Valašské Meziříčí i přes nepřízeň počasí pokračuje úspěšně a dostává se do hlavní a nejnáročnější fáze. Byla dokončena přípojka kanalizace, začala montáž nových výplní stavebních otvorů, pokračují práce na nové zateplené fasádě nástavby, drobné elektroinstalační a zednické práce.
 


Práce na rekonstrukci pokračují

I v dalším období, příbližně od 28. 10. do 4. 11. 2016, pokračovaly intenzivní práce na rekonstrukci odborného pracoviště i hlavní budovy Hvězdárny Valašské Meziříčí. Bohužel, ani v tomto období nám příliš nepřálo počasí, ale i přes tyto problémy pokračují práce uspokojivě a na mnoha frontách. Hlavní péče se nyní soustředí na zateplení nástavby a střešní plášť.

 


Rekonstrukce objektů pokračuje na mnoha frontách

Havarijní rekonstrukce budovy valašskomeziříčské hvězdárny se dostala do nejintenzivnější fáze, kdy práce probíhaly na mnoha frontách. Hlavní pozornost se soustředila na budovu odborného pracoviště, kde je rozsah prací největší. Práce ale probíhaly také na hlavní budově a zejména na kanalizační přípojce. Bohužel nám ani v dalším období počasí příliš nepřeje a kromě chladu se musíme potýkat také s děštěm.


Rekonstrukce pokračuje i přes nepřízeň počasí

Rekonstrukce budovy odborného pracoviště valašskomeziříčské hvězdárny úspěšně pokračuje i přesto, že počasí nám v posledním týdnu moc nepřeje. Proto se snaha dodavatele soustředila zejména na interiér budovy a nezbytné přípravné a sanační práce na venkovních konstrukcích. Práce pokračují velmi dobře a už se těšíme na výslednou podobu díla, i když je to ještě předčasné.


2. etapa havarijní rekonstrukce budov zahájena

Po dlouhých přípravách byla zahájena tolik potřebná rekonstrukce objektu odborného pracoviště valašskomeziříčské hvězdárny a druhá etapa rekonstrukce hlavní budovy. Kromě rekonstrukce těchto dvou objektů bude vybudována také kanalizační přípojka, díky níž může být budova odborného pracoviště nově vybavena moderním, dosud chybějícím sociálním zařízením.

Stejně jako v roce 2012 jsme se i i tentokrát rozhodli přinášet vám informace o průběhu prací, doplněné mnohem výmluvnějšími snímky.



   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies